foto: EPA

Lani izvoljeni ameriški predsednik Joe Biden bo skoraj zagotovo prejemnik naslednje Nobelove nagrade za mir, so sporočili naši viri iz ZDA. 

Iz upravnega odbora Nobelovega nagrada te informacije za zdaj ne komentirajo, vendar pa obstajata vsaj dva razloga, zakaj je Biden zelo verjeten prejemnik tega prestižnega priznanja. Prvi je ta, da je leta 2009 Nobelovo nagrado za mir prejel tedanji ameriški predsednik Barack Obama, Biden pa je bil njegov namestnik. Razlog za Obamov prejem nagrade je bil v tem, da je prvi temnopolti predsednik ZDA v zgodovini.

Biden ima tu problem, pravijo naši viri, saj je za razliko od Obame čisti belec in ima torej primanjkljaj pri naravnih lastnostih, ki so potrebne za prejem Nobelove nagrade. Vendar pa je velik podpornik gibanja Black Lives Matter, ki bi bilo lahko pridruženo pri prejemu nagrade. Gibanje ima tako velik vpliv, da so celo mnogi športniki na letošnjih vrhunskih športnih dogodkih v čast gibanju poklekovali na eno koleno.

Vendar naj bi imel Biden še druge zasluge za prejem Nobelove nagrade. Nedavno je namreč prepustil oblast v Afganistanu talibanom in jim pustil celo denar in orožje. “S tem je zagotovil mirno in nemoteno tranzicijo v tej bližnjevzhodni državi,” pravijo naši viri. Afganistanci naj bi bili zaradi tega dejstva Bidnu neskončno hvaležni. “Povrh vsega je Biden prevzel položaj predsednika v času, ko je ZDA grozila državljanska vojna. Prav on jo je preprečil,” še dodajajo.

Rado Volaj