Zelo se trudi, da bi ostal na nogah. (foto: EPA)

Poznate znani rek Primoža Trubarja “stati in obstati”? Za svoje škofovsko geslo si ga je izbral celo sedaj nekdanji ljubljanski nadškof, kardinal Franc Rode. A očitno navdihuje tudi Američane. 

Če se je Jeffersonova deklaracija o neodvisnosti navdihovala po starodavni karantanski demokraciji, imamo Slovenci sedaj še dodaten razlog za ponos. Naš prvi izpričani književnik, avtor prve slovenske knjige Primož Trubar postaja namreč navdih za Belo hišo. Geslo “stati in obstati” je namreč dalo ime novemu programu, ki naj bi pomagal sedanjemu ameriškemu predsedniku do naslednjih volitev.

In za kaj gre? Kot poročajo mediji, je glavni cilj, ki si ga je zadal Joe Biden, da do volitev ostane na nogah. “Ne bomo se morali ves čas sklicevati na bananine olupke in pobirati gospoda predsednika, ker to postaja že nevzdržno. ZDA niso banana država in Bela hiša je ves čas čista,” je povedal eden od predsedniških varnostnikov.

Program “Stati in obstati” naj bi tako postal osrednja točka vzdrževanja ameriškega predsednika na nogah. Pomenil naj bi prepoved alkohola in uporabo posebne obutve. Posebej pa se mora predsednik ZDA izogibati škandalom. “Ta beseda ‘škandal’ izvirno pomeni kamen spotike in naš predsednik to besedo razume zelo dobesedno,” dodaja časopis Washington Post.

Jože Bajdnov