foto: Flickr, Demokracija

Se še spomnite legendarnega albuma skupine Lačni Franz iz leta 1994? Naslov je imel “Zadnja večerja”, posvečen je bil sicer razrušenemu Sarajevu. A naslovna pesem je dejansko nastala na podlagi himne Ruske federacije. 

Glavni frontman skupine Zoran Predin, sicer tudi prijatelj Milana Kučana in njegovega že propadlega Foruma 21, je kariero nadaljeval kot solist in je skladbo kasneje posnel še enkrat.

No, ruska himna sicer izgleda takole:

No, očitno pa se obeta povsem nova predelava skladbe “Zadnja večerja”, ki pa naj bi tokrat nastala na novi glasbeni podlagi – ukrajinski himni. Ta sicer izgleda takole:

In kaj je razlog za to vratolomno Predinovo akcijo? Morda v tem, da je Kučan, ki je sprva vsegliharsko pripisal krivdo obema stranema in kritiziral dobavo orožja Ukrajini, kasneje zamenjal stališča. In so se morali temu prilagoditi tudi njegovi prijatelji.

Novico o tem, da namerava Predin “Zadnjo večerjo” narediti z novo glasbeno podlago, pa so sporočili tudi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Njegova reakcija je bila zelo zgovorna:

foto: Demokracija

Kučan za zdaj še ne daje izjav, Predin pa je za naš portal povedal, da je skušal vzbuditi nekaj pozornosti. “Poglejte, jaz sem že skoraj pozabljen, Nika Kovač pa skače že iz vsake paštete. To ni pravično.” Na vprašanje, ali se kaj boji reakcij Rusije in njenega predsednika, pa je dejal: “Gospod Putin ve, da sem v svojem življenju marsikoga usekal na gobec. Tudi košarkarskega sodnika in to na tekmi Olimpije proti klubu iz Ukrajine. Saj se spomnite? To je bil Budivelnik iz Kijeva, sodnik pa je bil Portugalec. Tako da se me tudi Rusi sedaj bojijo.”

Posnetek Predinove akcije lahko vidite tukaj:

Volodymyr Putinenko