foto: Pixabay, STA

V petek so nekateri mediji poročali o tem, da naj bi se predsednik KNOVS, sicer jezikavi poslanec Matjaž Nemec znašel v kleščah nekdanjega premierja Marjana Šarca in njegovega svetovalca Damirja Črnčeca zaradi afere »Lepa Nataša«.  

Po neuradnih informacijah portala Siol.net predsednik LMŠ Marjan Šarec in njegov svetovalec Damir Črnčec nočeta dati soglasja k predaji dokumentacije Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) o tem, kako so v slovenski tajni službi zaposlili Šarčevo znanko Natašo Hribar. “Ne drži,” je na vprašanje Siola o tem odgovoril predsednik omenjene komisije Matjaž Nemec (SD).

Stvari pa niso tako preproste. NPU naj bi imel že precej časa težave ob poskusih, da od komisije za nadzor obveščevalnih služb pridobiti podatke o zaposlitvi Nataše Hribar na Sovi v času, ko je bil Marjan Šarec predsednik vlade. Nemec je namreč že avgusta obljubil, da jim bo poskušal omogočiti vsaj vpogled v podatke. A potrebuje soglasja tajne službe in drugih avtorjev zaupnosti, ki jih hrani komisija. Da nekdanjega premierja Marjana Šarca, nekdanjega državnega sekretarja v Šarčevem kabinetu Damirja Črnčeca in nekdanjega direktorja Sove Rajka Kozmelja sumijo zlorabe položaja, je kriminaliste in javnost spomladi obvestila komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi prav Matjaž Nemec.

Slednji se je tako znašel v hudo nehvaležnem položaju, saj bo moral v imenu zakona morda potopiti svoje partnerje iz KUL, če bo hotel politično preživeti. Po drugi strani pa mu ravno ti grozijo s potopom, če bi v skladu z zakonom potunkal Marjana Šarca. Povedano drugače: Nemec se je nenadoma znašel v labirintu, iz katerega ne najde izhoda.

In kako to ocenjuje politični analitik, dolgoletni dopisnik portala Der Postillon iz Ljubljane Hanzi Krieger? »Po moji oceni je naredil veliko napako s tem, da je v labirint zakorakal brez Ariadnine nitke. Sedaj ne najde več izhoda. Predstavljate si, kakšen kraval bo šele nastal, ko bo Damir Črnčec postal naslednik Daniela Craiga v filmski franšizi o agentu 007,« je dejal za naš portal.

Matthias Deutscher