foto: Instagram, STA

Čeprav je Nika Kovač v javnosti znana kot direktorica (raziskovalnega?) Inštituta 8. marec, ki naj bi predstavljal veliko dodano vrednost na področju znanosti, smo bili kar nekoliko šokirani, ko smo ugotovili, da je Nika od nedavnega vpisana v prvi razred ene od ljubljanskih osnovnih šol. 

Pričakovali smo namreč, da bo direktorica raziskovalnega inštituta v rokah imela vsaj magisterij katere od uglednih univerz, a nič od tega. Namesto tega smo Niko odkrili na seznamu učencev prvega razreda ene od ljubljanskih osnovnih šol (njeno ime hranimo v uredništvu), seznam nam je že pred mesecem dni poslal vir iz omenjene šole, ki nam je pojasnil, da Nika sicer ne hodi k pouku, za kar ima opravičljiv razlog: “Če bi se usedla na katerikoli stol v naši učilnici, bi prišlo do hude poškodbe inventarja. Zato ji je ata Miha napisal opravičilo, ki smo ga seveda upoštevali. Niko tako ocenjujemo na daljavo, saj ves čas piše poročila o svojih učnih potovanjih po svetu. Njene sošolke in sošolci so ponosni nanjo in so se pripravljeni od nje marsikaj naučiti.”

Seveda smo za pravi razlog njenega ponavljanja osnovne šole izvedeli šele danes, ko je prinesla podpise v podporo uzakonitvi polnega subvencioniranja toplega obroka v osnovnih šolah. Podpisov je več kot pet tisoč (TUKAJ). Zakonski predlog, ki ga bo v prihodnje obravnavala koalicija po nujnem postopku, predvideva tudi financiranje toplih obrokov vseh, ki se šolajo po posebnem osnovnošolskem programu na potovanjih v tujino.

“Sama vem, kako težko se je boriti za preživetje. Doslej sem morala vsa potovanja in vse kulinarične dobrote financirati sama, nekoliko tudi s pomočjo donatorjev. Po novem pa bom kot osnovnošolka imela subvencionirane prav vse obroke na potovanjih. Tako da se že zdaj zahvaljujem vsem davkoplačevalcem za pomoč. Fajtamo dalje!” je dejala za naš portal.

Kaj pa bo naslednja akcija Inštituta 8. marec? “Že danes začenjamo zbirati podpise za državno subvencioniranje nakupa novih oblačil vsem, ki se zaradi brezplačnega toplega obroka prekomerno povečujejo konfekcijske številke. Če ne bo šlo drugače, bomo denar za to dobili tako, da bomo poslanski skupini SDS zaračunavali poseben davek na prehranjevanje v parlamentarni menzi,” je za naš portal pojasnila Nika Kovač.

Nikolaj Kovačič