Afganistan, Kabul. Talibanski borci stojijo poleg vojaske opreme afganistanskih varnostnih vojakov v Kabulu.

Člani Društva IC Lebebitra se v Sloveniji dolgočasijo, za njih ni več pravega izziva. Vstop talibanov v Kabul in menjava oblasti v Afganistanu sta prišla kot naročena.

»Glavni namen jedrnega programa društva je zagotavljanje varnega prostora za lezbijke, geje, biseksualne in transspolne osebe,« pravijo v društvu in dodajajo, da je to poslanstvo v Sloveniji že doseženo: »Zdaj potrebujemo akcijo, adrenalinski tabor, da naše osebje in prostovoljce usposobimo in utrdimo za delo v težkih razmerah.«

Tudi Afganistan je bil do nedavnega dolgočasen, geji in transspolne osebe so se lahko dokaj prosto sprehajale. »Mi za urjenje potrebujemo diktaturo,« navajajo pri društvu. Pogajanja s talibani za tabor v Afganistanu so bila očitno uspešna, posredovala sta celo Moskva in Peking.

Člani društva, ki bodo v Afganistanu inštruktorji, bodo dokaj luksuzno živeli. Ponujene so jim bile vile, ki so jih talibani zaplenili plemenskim voditeljem in tamkajšnjim tajkunom, a so jih Slovenci zavrnili in izrazili željo, da bi živeli v šotorih. Talibani jim bodo ustregli.

Soustanovitelj talibanov in eden njihovih najvišjih predstavnikov mula Abdul Gani Baradar je za afganistanski radio povedal, da bo to tudi za njih zanimiva in nova izkušnja, z njo bodo svetu dokazali, da niso pošasti. »Predlaganega dela eksperimentalnega programa društva iz Slovenije z naslovom ´Vpliv gravitacije in podnebnih sprememb na LGBT skupnost´ začasno ne bomo izvajali v praksi,« je zatrdil Gani Baradar.

Ahmed Abdul