foto: STA

Nedolgo tega sem prebral drugo knjigo venezuelskega politika Alejandra Peñe Escluse Volilne prevare Foruma São Paulo.

V tej knjigi je razvidno, kako v Južni Ameriki ponarejajo volitve, da pridejo na oblast neomarksisti, ki jih podpirajo preprodajalci drog in podobne mafijske združbe. In to ponarejanje volitev se prek Foruma São Paulo prenaša tudi v Evropo. Slovenija je tudi del Evrope, a se nam za razne forume ni treba bati. Že res, da smo tudi pri nas imeli forum, ki pa se ni imenoval São Paulo, ampak Forum 21. Pa tudi ta je pred nekaj leti ugasnil.

Predvsem pa se nam ni treba bati, da bi se ponarejale volitve, saj nad neoporečnostjo volitev že od leta 2011 bedi direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko. In ta je bil pred kratkim izvoljen še za tretji petletni mandat. Lepo od njega, kajti rojen je bil leta 1964 in bi torej lahko že čez kakšno leto šel v pokoj.

Seveda ima nasprotnike. Nekoč so mu zlobneži očitali, da se piše Vučković, čeprav je pravi Slovenec. Rodil se je na Golniku, kot mlad je bil policist, pozneje  pomočnik komandirja Policijske postaje Radovljica, potem je stopil v politiko in postal poslanec LDS tretjega državnega zbora v letih 2000–2004. Ni mi sicer znano, kdo in kako ga je izbral za direktorja državne volilne komisije, a izbor je bil odličen. Tako imamo od leta 2011 pošteno preštevanje volilnih glasov, kar se vidi po tem, da imamo na mestu predsednika vlade vselej najboljšega človeka. To se kaže tudi v tem, da imamo na vsakih volitvah nov obraz. In vsak je boljši od prejšnjega. Po tej logiki bi moral sedanjega Roberta Goloba že v kratkem zamenjati kak nov obraz, saj je znano, da naši predsedniki vlad ne zdržijo niti enega mandata.

Morda bo tudi Golob vrgel puško v koruzo, saj ima premajhno plačo in mora živeti od prihrankov, kot je dejal. Zato bi bilo najprimerneje, da bi bil naš novi premierski obraz Dušan Vučko, ki bi potem vladal kakšnih 15 let. In ne bi kar naprej potrebovali novih obrazov. Ampak nastal bi problem, kako dobiti novega direktorja Državne volilne komisije, ki bi znal tako kot Vučko vselej pravilno prešteti volilne glasove. Sicer pa bi naša sedanja vlada lahko pridobila velik ugled v svetu, če bi Vučko Južnoameričane naučil, kako šteti volilne glasove, da vselej zmagajo novi, ta pravi, obrazi.

Bogo Sajovic