foto: Demokracija

Našemu vrlemu predsedniku vlade Robertu Golobu zlobneži očitajo vse mogoče, predvsem pa to, da spreminja svoje izjave. No, to bo verjetno kmalu s popravljenim ustavnim sodiščem označeno kot sovražni govor. Kot da predsednik vlade ne bi smel spremeniti svojega mnenja.

Ampak ene od svojih izjav nikakor ni spremenil. Nedolgo tega je dejal,  da zdaj živi od lastnih prihrankov, ne pa od svoje plače. Posredno je s to izjavo dal vedeti, da ima prenizko plačo, ki je okrog 6.000 evrov. Zato se čudim, da se kljub povabilu Pavla Ruparja ne udeležuje njegovih protestnih zahtev za višje pokojnine, kajti z višjo plačo bi dobil tudi večjo pokojnino. Golob je zdaj star 56 let. In ob nastopu svoje vlade pred enim letom je dejal, da bo premier kar dva mandata, osem let torej. In če bi se ta njegova napoved uresničila, bo s 63 leti na pragu upokojitve.  Ampak očitno si je premislil o dolžini svojega vladanja, pa ne zato, ker po nekaterih javnomnenjskih anketah njemu in njegovi Svobodi priljubljenost hitro pada, pač pa zato, ker bi po osmih letih vladanja imel tako majhne prihranke, da ne bi mogel preživeti.

Da ne omenjam njegovih prijateljic. Torej bi bilo zanj najbolje, če bi si močno zvišal plačo, ampak to zaradi preobremenjenega proračuna ne bi bilo pošteno, Robert Golob pa velja za velikega poštenjaka, pa ne le doma, pač pa tudi na tujem, zlasti na Balkanu. Zato bi bilo zanj najbolje, če bi že po prvem mandatu (ali že prej) spet postal direktor družbe Gen-I. Zato se čudim Janezu Janši, ki ne zna biti nič drugega kot predsednik vlade, da Golobu ne ponudi vrnitve. Če bi bil jaz Janša, bi Golobu ponudil GenIalno zaposlitev, in to takoj, ko bi odstopil kot predsednik vlade, in predlagal predčasne volitve. Ampak do teh volitev ne bi prišlo, kajti svobodnjaški poslanci bi se ustrašili, da bi po predčasnih volitvah izgubili udobno poslansko plačo, zato bi raje večina prestopila k drugi največji stranki, SDS torej, ki bi potem brez volitev prevzela vlado, prestopniki pa bi vsaj do volitev ostali na udobnih poslanskih plačah. Tako kot se je to zgodilo pred tremi leti, ko je odstopil Šarec. No, Golob bi zagotovo tak predlog sprejel, še zlasti če bi mu ponudil, da bi hkrati lahko še privatiziral Gen-I. Edini problem bi bil, ker se z Robertovim odstopom ne bi strinjali napredne Slovenke iz parlamenta in nevladnih organizacij ter zagrizeni antijanšisti moškega spola, dokler moški spol pri nas še velja.

Bogo Sajovic