Lahko bodo tekmovali tudi neprofesionalci. (foto: Wittenstein.com)

Se spomnite, kako je dirka po Italiji (Giro d’Italia) leta 2001 gostovala tudi v Sloveniji? Nekaj podobnega se nam znova obeta prihodnje leto, ko bo eden od ciljev etape v Ljubljani.

To pa seveda še ni vse. Izvršni organizacijski odbor dirke je glede na sijajne dosežke slovenskih poklicnih kolesarjev določil, da bo trasa dirke potekala tudi okoli parlamenta in zgradbe vlade, če bo naslednje leto še vedno na oblasti Janševa vlada. S tem želijo pomagati tistim Slovencem, ki si želijo njenega padca, in vzpostavili solidarnost s kolesarskimi protestniki. Zato bo imela »slovenska« etapa te dirke tudi posebno maskoto – pujsa. In to ne kateregakoli, ampak tistega, ki ga ima v lasti legendarni protestniški vodja Jaša Jenull. Slednji naj bi bil celo glavni sodnik tekme.

Za zdaj pa še ni znano, ali bodo v to etapo lahko vključeni tudi neprofesionalni kolesarji, ki bi se vključili samo v tisti del etape, ki bo potekala okoli parlamenta in vlade. Če se bo to zgodilo, bodo morali neprofesionalni udeleženci dirke izpolnjevati pogoj – krmilo kolesa bodo morali držati le z desno roko, medtem ko bodo imeli levico ves čas dvignjeno s stisnjeno pestjo. Razen takrat, ko bodo morda s kolesa zagledali predsednika vlade ali katerega od ministra – takrat bodo morali pokazati iztegnjen sredinec. In še to: pogoj PCT za amaterske kolesarje ne bo obvezen.

R. V.