foto: Alfredo Borba / Wikipedia

Po naših zadnjih podatkih papež Frančišek ni več tako navdušen nad migranti, ki prihajajo v Evropo. Zadnje mesece se v svojih javnih nastopih tej temi izogiba, neformalno pa naj bi enemu od novinarjev omenil, da se zaveda temne strani migracij.

In kaj naj bi botrovalo papeževi spremembi stališč? Kot sporočajo, je razlog v tem, da je ena od posledic migracij tudi povečano onesnaževanje v Evropi, saj naj bi migranti v svojih taboriščih pogosto kurili gume, nasploh pa so, ker prihajajo iz držav, bogate z nafto, veliki zagovorniki potratnih avtomobilov in fosilnih goriv. Migracije tako Evropo oddaljujejo od zastavljenega cilja, da bi v prihodnjih desetih letih dosegla ogljično nevtralnost oz. brezogljično družbo, s tem pa zavrla podnebne spremembe.

A to sploh ni edini razlog. Neuradno naj bi se papež Frančišek tudi seznanil z nedavnim tajnim intervjujem z znano mlado podnebno aktivistko Greto Thumberg, ki je priznala, da ima v svoji domovini (na Švedskem) hude težave s priseljenci, saj naj bi jo ves čas zasledovali in poželjivo ogledovali. Celo ob njih ostrih opominih (»Kako si drznete?«) se nočejo umakniti. Gre pa za mlajše moške iz arabskih držav, ki še posebej obožujejo podnebne aktivistke, ker jim predstavljajo najbolj tipično in trendovsko vrsto evropskih žensk.

Očitno papež kljubuje celo razmeram v Afganistanu, saj se v zvezi z morebitnimi migranti iz te države ni oglasil.

R. V.