foto: Alicia J. Britto / Wikipedia

Carlos Ray Norris, bolj znan pod imenom Chuck Norris, je pred kratkim napovedal, da bo sprožil sodni postopek proti Sloveniji. Zato so se že oglasili nekateri svetovno znani tabloidi, saj Norris, znan igralec in mojster borilnih veščin, sprva ni želel izdati razloga za tožbo. Je pa to prvi primer, da kakšen znani igralec toži našo državo.

Sprva je bilo precej zmedenih in nasprotujočih informacij o tem, kaj je sploh predmet tožbe. Ker je Norris zaprisežen republikanec, nekateri menijo, da je izbral ravno pravi trenutek, ker Slovenija predseduje Evropski uniji in naj bi s tem močno vplivala na večje simpatije EU do aktualne ameriške administracije, ki jo vodi ameriški demokrat (beri: levičar), predsednik Joe Biden. Tabloid The Sun pa ugotavlja, da je Chuck Norris po svojem 80. letu starosti izgubil razsodnost in da so ga morda vznemirile olimpijske igre v Tokiu, kjer je Slovenija dobila lep kupček medalj. Znanega ameriškega veterana pri tožbi ni ustavilo niti dejstvo, da Luka Dončić s svojimi kolegi iz reprezentance ni mogel priti do olimpijskega odličja.

No, v našem uredništvu pa smo vendarle izvedeli pravi razlog za tožbo. In ta je čisto zares povezan s slovenskim predsedovanjem Evropski uniji. Ministrstvo za izobraževanje pod vodstvom Simone Kustec je namreč daleč od oči javnosti pripravilo posebno platformo, s katero bo otroke in mladostnike v EU motiviralo, da zmorejo veliko več, kot si sicer predstavljajo. Zato bo v novi spletni aplikaciji predstavljal svoj izvirni lik – Kekca. Kandidirala sta sicer še Martin Krpan in Peter Klepec. Prvi je bil izločen zaradi promocije tihotapstva, drugi pa zaradi dejstva, da je po legendi doma iz Čabra, kar bi lahko vznemirilo Hrvaško. Na ministrstvu so tako presodili, da bo lik Kekca povzročal še najmanj težav, vzorec aplikacije so tako poslali na Evropsko komisijo, slednja pa je nato obvestila State Department, informacijo pa so pograbili tudi nekateri ameriški mediji, ki so postali pozorni na majhno evropsko državico, stisnjeno med Italijo, Avstrijo in jugovzhodno Evropo.

In zakaj je informacija o tej aplikaciji tako vznemirila slavnega ameriškega zvezdnika? Namreč, o njem kroži vse mogoče legend o tem, kako je nepremagljiv. Na primer, da spije vodo iz pipe na eks, da lahko naredi vse sklece, da gre vsako leto na potovanje okoli vesolja, in podobno. No, celo to, da je virus covid19 sedaj v karanteni, ker je imel kontakt z Norrisom. Vendar je ob seznanitvi z novo slovensko aplikacijo povsem obnemel, ko je videl, da Kekec zmore tudi to, kar on sam nikoli ni zmogel: Kekec namreč v eni roki nosi Sonce, v drugi roki pa zlati smeh. Seveda je ogorčenje nepopisno, mednarodno združenje za avtorske pravice pa že ugotavlja, kdo je to frazo uporabil prvi.

Vendar pa tudi Slovenci vračamo udarec Chucku Norrisu. Slednji se je namreč rodil leta 1940, a že leta 1938, dve leti pred njegovim rojstvom, so posneli biografski film o njem. Upodobil pa ga je Hank Worden…