Kanonik Jože Plut naj bi birmal Alena Komana na star, tradicionalen način, pravi očividec. (foto: STA, Facebook)

Sveta birma (ali zakrament potrditve) je tisti zakrament, ki se deli navadno ob koncu osnovne šole in pomeni po verski plati vstop v svet odraslih. Čeprav realno gledano za večino birmancev pomeni to konec verske prakse. Je pa to zakrament, ki se podeli samo enkrat, torej tako kot krst.

V uredništvo Mravljišča pa smo prejeli pričevanje mladega očividca, ki je bil na nedavnem srečanju mladih v Stični in je tam zagledal nenavaden prizor ob vhodu na prireditveni prostor. Tam se je namreč nahajala tudi stojnica »božje vojske«, kakor se imenujejo, namreč Scutum Fidei, v slovenskem jeziku to pomeni »ščit vere«. Kot smo že pisali, to skupino vodi Alen Koman (nekdaj znan kot Alen Štojs Goljar), sicer pesnik, vojak, osebni trener, ljubiteljski teolog, hotelir z Jezerskega in medijski voditelj. O njem smo nedavno poročali, da se je zbližal s pevcem Wernerjem, s katerim si delita isto mnenje o cepljenju, PCT ter vladnih ukrepih proti epidemiji.

In kaj se je zgodilo v Stični? Naš očividec trdi, da je želel Alen prejeti zakrament svete birme od kanonika dr. Jožeta Pluta, nekdanjega vojaškega vikarja, sedaj župnika na Polici nedaleč od Stične. Kanonik Plut, sicer tudi arhidiakon in izredni birmovalec, naj bi mu jo tudi podelil, seveda na star, tradicionalen način, in sicer tako, da je birmancu dal tudi rahel udarec po licu. Takšen način birmovanja je sicer opisan tudi na spletni strani Ad Dominum, ki je vsebinsko zelo blizu Scutum Fidei: »Medtem ko škof birma, položi boter desno roko na birmančevo desno ramo v znamenje, da mu bo v nevarnosti duhovnega boja vselej stal ob strani in ga z besedo in zgledom potrjeval v krščanskem življenju. Takoj po maziljenju škof vsakega birmanca udari na lice, v opomin, naj bo pripravljen trpeti za Jezusa.« (v celoti si lahko opis preberete TUKAJ).

»Nisem vedel, da se birma pri nas še vedno podeljuje na takšen način,« nam je razburjeno razlagal 22-letni očividec dogodka, ki ga je šokiralo tudi to, da se je to zgodilo tudi izven bogoslužnega prostora, brez prijavnice in očitno tudi brez priprave, povsem spontano. »Alena na videz poznam, sem mislil, da je bil že birman,« nam je še dejal. “Pa še botra ni imel.” No, v uredništvu Mravljišča smo mu prijazno razložili, da je bila morda prva podelitev zakramenta neveljavna, ker je bila podeljena na modernistični način. Scutum Fidei je namreč hud kritik teološkega in zakramentalnega modernizma. Zato je vodja te skupine želel prejeti birmo na star način in mu je ljubljanski kanonik ugodil.

Je pa zanimivo, da je v posnetku (TUKAJ, od 35. minute dalje) Alen Koman skozi vrstice omenil, da je hotel kanoniku samo poljubiti roko, on pa naj bi njegove namene napačno razumel in mu naj bi spustil eno okoli ušes. Birme v tem kontekstu nesojeni birmanec ne omenja. Zato naj bi ljubljanski nadškof Stanislav Zore že ustanovil posebno preiskovalno (inkvizicijsko) komisijo, ki bo preiskala, kaj je res in kdo je v tem dogodku grešil: ali kanonik, ki je birmal nekoga, ki je že birman (in seveda tega ni preveril), ali kar sam voditelj Scutum Fidei, ki je sicer razočaran, da se je pri stojnici oglasil samo en duhovnik, ostali pa so ga ignorirali.

Pepi Bohorc