foto: posnetek zaslona

“Lovili smo ga kot kakšnega bulmastifa,” je po naših informacijah nedeljsko policijsko akcijo, ko so zgodaj popoldne lovili pobeglega konja, komentiral eden od ljubljanskih policistov. Kot je poročala spletna Demokracija, so konja s pomočjo policista konjenika, ki takrat sicer ni bil v službi, ujeli in vrnili v hipodrom. 

Ker se takšni pobegi dogajajo zelo redko, smo se podrobneje pozanimali o motivih za pobeg omenjene živali. Vir iz hipodroma nam je prišepnil, da ne gre za kateregakoli konja, pač pa za tistega, s katerim se redno druži aktualna predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Vendar pa se pojavljata dve razlagi. Po prvi različici naj bi se konj svoje lastnice preprosto ustrašil, saj je zadnje čase napovedala, da bo po boksarski akciji organizirala še Wrestling Show. Po drugi različici pa naj bi konj (s kočijo vred) pobegnil, ko so mu namignili, da bo nastopal v performansu in umetniški inštalaciji v sklopu predstav, kjer si povsem razgaljene dame dajo duška z gospodinjskimi opravili, pri tem pa so uporabile tudi psa (TUKAJ). No, tokrat ne za dojenje…

Ker naj bi konj podzavestno začutil, da ga v tej predstavi čaka zelo kruta vloga, je preprosto ušel s hipodroma. Seveda policija ni poročala o motivih. Je pa zato včeraj pricurljala v javnost novica, da se Klakočar Zupančičeva namerava danes sestati s predstavniki Društva za zaščito konj. Žal ni znano, o čem točno se bodo pogovarjali. Že včeraj pa je sprejela predsednika Društva za osvoboditev živali in njihove pravice. »Največ o človeku pove njegov odnos do živali« je ob koncu pogovora dejala Klakočar Zupančičeva in izrazila prepričanje, da bi morali humanemu ravnanju z živimi bitji prilagoditi vse družbene procese. Izboljšanje odnosa do živali bo njena prioriteta, je napovedala – zato ne preseneča, da je svoj obisk pri njej napovedalo tudi Društvo za izboljšanje odnosa ljudi do opic.

Zaradi govoric o domnevni zlorabi konja za performans sta zadnje dva dni zelo nervozna tudi obrambni minister Marjan Šarec in njegova desna roka Damir Črnčec“Če bo hotela Urška zlorabiti tudi mene, se ji bom po partizansko uprl,” je za naš portal povedal Šarec, čigar priimek pomeni konja z belimi lisami.

Uroš Zupan Kloakočar