foto: Montaža Mravljišče,

Včeraj zvečer smo v uredništvo Mravljišča dobili presenetljivo sporočilo Evropskega matematičnega društva, ki je povsem očarano nad najnovejšimi dognanji s področja aritmetike. Zgodila pa naj bi se čisto spontano in sicer v vrstah Stranje Alenke Bratušek (SAB), ki v svojih izračunih dela prave čudeže. 

Potem ko se je v javnosti že pojavil plakat, na katerem SAB javnost prepričuje, da je Slovenijo rešila pred bankrotom, je vidni član stranke Jernej Pavlič sedaj predstavil nov dosežek s področja računstva. S pomočjo šestdimenzionalne aritmetike je uspel dokazati, da je sedanja vlada ogoljufala uporabnike avtocest s tem, ko je uvedla nov sistem vinjet, ki bodo poslej elektronske in bodo veljale natanko eno leto.

Kot je izračunal Pavlič, so nove elektronske vinjete daleč najdražje, odkar smo sploh dobili vinjetni sistem. Po njegovem izračunu smo se doslej za 110 evrov lahko z vinjeto vozili 14 mesecev, po novem pa dva meseca manj. To pomeni, da se strošek uporabe vinjete na mesec avtomatsko zviša, vinjeta se je tako de facto podražila. Dosedanja mesečna cena 7,86 evra se je tako zvišala na 9,17. Po Pavličevem izračunu se je tako cena vinjete pod Janševo vlado realno zvišala za neverjetnih 17 odstotkov, torej skoraj za petino, čeprav bodo nominalno plačali isto ceno za vinjeto.

Ko smo želeli preveriti, na kakšen način je Pavlič prišel do takšnega izračuna, so nam iz SAB sporočili, da gre tu za metodo šestdimenzionalne aritmetike, ki jo od strankarskih prvakov obvlada zgolj Alenka Bratušek, ki je zaradi svojega matematičnega znanja presegla svoj osnovni poklic šivilje in dosegla pomembno funkcijo na ministrstvu za finance, s čimer se je lahko uspešno vključila v svet politike in bila celo nominirana za evropsko komisarko. “Gre za zelo specifično znanje, ki ga SAB obvladuje kot edina stranka v Evropi, kar so znali prepoznati tudi matematični znanstveniki,” so sporočili. No, očitno se Evropsko matematično združenje s tem strinja.

Med velikimi dosežki šestdimenzionalne aritmetike pa je tudi sistem odštevanja dni do volitev. SAB je namreč besedo “volitve” nadomestila z besedno zvezo “normalizacija javnih financ”. Po njenem izračunu se bodo namreč javne finance na tisti dan same od sebe normalizirale, seveda pod pogojem, da ne zmaga SDS, kar je pomemben faktor pri izračunu. “Gre za podoben mehanizem kot pri trgu delnic. Zaradi določenih dogodkov ali dogajanj lahko delnice rastejo ali padajo, tako tudi zaupanje v našo državo v mednarodnem okolju pada, zato so obrestne mere pri zadolževanju veliko višje, kar se bo močno poznalo še desetletja. Čim pa bo na volitvah zmagala opcija, ki dela v dobro državljanov, bo zaupanje v Slovenijo takoj zraslo in tudi obrestne mere pri posojilih bodo padle. Dejansko se bo s tem dnem, če bo šlo vse po sreči, v enem dnevu normalizirala vsa Slovenija,” so sporočili.

Za zdaj še ni znano, ali bo Bratuškova na ta račun nominirana za Nobelovo nagrado na področju znanosti. Je pa na svetovno matematično elito naredila izreden vtis.

Alain van den Broerborst