foto: Demokracija

Po današnji objavi spletne strani tednika Demokracija, da bo slavnostni govornik na proslavi v Dražgošah evropski poslanec Matjaž Nemec, se je oglasilo tudi veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije v Ljubljani. 

Iz veleposlaništva so namreč poslali protest, češ ne more biti govornik s priimkom, ki označuje poraženca. “Izbira Matjaža Nemca kaže na to, da se organizatorji proslave očitno spoznajo samo še na sarkazme. Gospod Nemec je namreč zgodovinski poraženec, govoril pa naj bi v imenu zmagovalcev. Tega res ne razumemo,” so sporočili.

Po neuradnih podatkih naj bi se vodstvo nemškega veleposlaništva v Ljubljani že sestalo z zunanjo ministrico Tanjo Fajon, sicer strankarsko šefinjo Matjaža Nemca. Češ, ne morete se tako igrati z jedrno Evropo. Fajonova je nemške predstavnike potolažila, češ da Nemec zgolj plete niti med sedanjostjo, preteklostjo in prihodnostjo. “Sicer pa, če bo stopil na govorniški oder, bo morda premagal kar samega sebe, ali pa tudi ne, saj vemo, da Nemci kot taki niso bili glavni sovražniki partizanov med vojno,” je po naših informacijah dejala Fajonova.

Naši viri pa trdijo, da morda nemška zaskrbljenost izhaja iz dejstva, da si Matjaž Nemec očitno želi priključitev Nemčije Sloveniji. “Že ena nitka je lahko dovolj za en tak anšlus,” je sporočil naš vir.

Matija Nitkar