foto: Pixabay

Ker naj bi se v teh dneh sestal tudi državni zbor na izredni seji zaradi poplav, smo uspeli tudi izvedeti za razlog in za točen dnevni red zasedanja. In prišli do precej presenetljive informacije.

Namreč, poslanska skupina Gibanja Svoboda pripravlja zakonski predlog, ki naj bi ga že pred časom pripravil Inštitut 8. marec, nanaša pa se prav na pitno vodo, s katero je omenjena organizacija postala znana z zmago na referendumu leta 2021.

Do sedaj znane definicije pitne vode si lahko preberete TUKAJ.

Ker pa so se, kot sporočajo iz inštituta, razmere v zadnjem tednu dni precej spremenile, se bo morala stanju voda na Slovenskem prilagoditi tudi zakonodaja. Tako naj bi po nujnem postopku vso obstoječo zakonodajo, ki se tiče pitne vode, spremenili tako, da bodo razširili nabor možnih lastnosti, po katerih prepoznamo pitno vodo. Takšno spremembo naj bi podpiral tudi premier Robert Golob, pa tudi njegova spremljevalka Tina Gaber, češ nutrijam je čisto vseeno, kakšno vodo pijejo.

V uredništvu smo prejeli zapis, ki naj bi ga naokoli samo določenim prejemnikom pošiljal Inštitut 8. marec. Takole pravi: “V skladu z aktualnimi trendi, ko se tudi dosedanja definicija spola spreminja tako, da imamo namesto dveh spolov okoli 70 različnih spolov, in da lahko človek svoj spol poljubno spreminja, moramo podobno ravnati tudi glede pitne vode, ki smo jo zapisali v ustavo, vendar tam ni definicij. Pač pa definicije vsebuje zakonodaja. Ker se trendi glede vode spreminjajo, ne moremo več z gotovostjo trditi, da je zdrava pitna voda le tista, ki je prozorne barve. Takšno lahko sicer dobite v trgovinah v steklenicah, a to ni dokaz, da voda, ki je drugačne barve in priteče iz pipe, ni zdrava in pitna. Tako kot bela rasa ni vedno znak normalnosti, saj obstajajo tudi druge rasne skupine. Zato v spremembah zakonodaje predlagamo, da se za zdravo pitno vodo lahko šteje vsaka voda, ki je prozorne ali pa rjave barve, pri čemer morebitne neprijetne vonjave po fekalijah niso noben dokaz, da voda ni zdrava. Takšno spremembo zakona predlagamo zato, ker dosedanja definicija zdrave pitne vode uvaja preozko definicijo, slednja pa povzroča težave pri izvajanju nujno potrebnih infrastrukturnih projektov, zlasti na območju Mestne občine Ljubljana, kjer gradijo novo kanalizacijsko omrežje, pri tem pa izvajalce tega projekta ovirajo aktivisti, ki se sklicujejo prav na to preozko definicijo zdrave pitne vode. Prav zato bodo poslanci vladajoče koalicije v prihodnjih dneh sprejeli zakonske spremembe, ki širijo definicijo zdrave pitne vode, saj bodo v nasprotnem primeru sovražniki naše države trdili, da jim oblast odreka pravico do pitne vode, zapisano v ustavi.”

Po naših informacijah naj bi po prejemu informacij, da je v Kranju prišlo do poškodbe kanalizacijske cevi, iz katere bi lahko fekalije stekle v Savo, tudi poslanska skupina GS sprejela sklep, da bodo definicijo vode spreminjali po nujnem postopku.

Torej, po novem se bo pod zdravo pitno vodo lahko štela tudi voda, ki ne bo nujno brez vonja in okusa ter bo lahko imela tudi barvo, podobno zemlji. Ko smo o tem po telefonu povprašali Niko Kovač, nam je odvrnila, naj se ne sekiramo, saj poznamo Sveto pismo: “Vsi smo prah in v prah se povrnemo. Prej ali slej.”

Slobodanka Vodopivec