foto: Magyar Nemzet

Čeprav je slovenski premier in predsedujoči v EU Janez Janša na veliko jezo evropskih socialistov napovedal, da večina članic EU ne podpira vzpostavitve humanitarnega koridorja, ki bi povezal Evropsko unijo in Afganistan, pa se je EU, kot kaže, premislila. Predsedniki vlad v državah, kjer vladajo zmerni socialisti, so namreč predlagali dvosmerni koridor, ki pa bo imel velike omejitve za prišleke, bo pa toliko bolj radodaren za tiste, ki nameravajo zapustiti Evropo.

In kaj to pomeni? Predvsem to, da bodo iz Afganistana v Evropo lahko prišli dosedanji sodelavci Zahoda, Evropa pa bi prosto pot v Afganistan namenila vsem dosedanjim muslimanskim migrantom, ki so prišli v Evropo in simpatizirajo s talibani. To pomeni, da bi Evropska unija slednjim dala na izbiro: ali zapustijo Evropo ali pa ostanejo, vendar bodo ostali prav brez vseh bonitet, ki bi jim pripadale po dosedanjih konvencijah o migracijah. Zato bo EU že v prihodnjem tednu sprožila trimesečno prehodno obdobje, v katerem lahko migranti zapustijo Evropo s plačano letalsko vozovnico. V Kabulu bi jih sprejela delegacija talibanske vlade in jim dodelila zastonj stanovanje in delovno mesto z zelo visoko plačo.

Načrt močno podpirata tako Evropski parlament kot tudi Evropska komisija. Pričakujejo, da bi Evropo v prihodnjih treh mesecih zapustilo najmanj 400 tisoč migrantov, ki so se sem naselili od leta 2015 naprej, a so spoznali, da Evropa pač ni Indija Koromandija. »Afganistan ta trenutek potrebuje novo delovno silo, zato jim Evropska unija ne more odreči pomoči v tej obliki,« je za naš portal dejal evropski komisar Frans Timmermans in dodal, da je koridor velika priložnost tako za Bruselj kot za Kabul. »S tem bo volk sit in koza cela,« je še pristavil. Načrt je že podprla nemška kanclerka Angela Merkel.

V načrt bo vključena tudi Turčija, ki bo v koridor, ki vodi proti Afganistanu, vključila okoli sto tisoč svojih migrantov, ki sedaj živijo v Turčiji.

Za zdaj pa so edini nasprotniki tega načrta islamski verski poglavarji v Evropi, ki so v zadnjih petih letih postavili nove džamije. »Če verniki odidejo od tu, bodo naši prostori ostali prazni, lahko se zgodi, da nam bodo to pobrali papisti iz Vatikana in se okoristili na naš račun,« je dejal eden od imamov v Nemčiji.

Ibrahim Dediqi, dopisnik iz Istanbula