foto: STA

Se še spomnite slavnega čudežnega dečka s Harvarda? Leta 1990 je tedaj ameriški ekonomist mlajše generacije Jeffrey Sachs kot ekonomski svetovalec držav v razvoju prvič obiskal razpadajočo Jugoslavijo, kjer je na povabilo svojega prijatelja Janeza Drnovška svetoval zadnjemu predsedniku jugoslovanske vlade Anteju Markoviću.

Le malo kasneje, spomladi 1991, je Sachs v spremstvu Davida Liptona obiskal tudi Ljubljano in svetoval tedanji Demosovi vladi glede privatizacije. Kot je znano, je zaradi tega iz vlade izstopil Jože Mencinger, danes spiritus agens socialistične ekonomije.

Ni skrivnost, da se je Mencinger kasneje dolga leta »bockal« s tedaj liberalnim ekonomistom Jožetom P. Damijanom. No, zadnja leta pa sta neverjetno usklajena. Nesojeni vodja Koalicije ustavnega loka, ki zadnja leta nenavadno spoštuje Mencingerjeve poglede na ekonomijo, pa se je nato umaknil iz javnosti. In razlog? Ameriški predsednik Joe Biden ga je osebno pooblastil za svetovanje državam v razvoju in sicer na področju ekonomije. »ZDA bodo po vojaškem umiku iz Afganistana začela z novim poslanstvom – ekonomsko bomo pomagali državam v razvoju, ob tem bomo izkoristili vse kadrovske resurse iz držav, ki so v preteklosti z našo podporo napredovale,« so sporočili iz Bele hiše.

Katero državo bo slavni JPD najprej obiskal, ni  znano, se pa šepeta, da bo to Venezuela, snubi pa ga tudi Belorusija. In kako komentira svojo novo službo? »Enostavno je kul. Postal sem potujoči predavatelj, kar sem si vedno želel,« je dejal.

Enrique de Chavez Lavanda