V resnici je umrl 15. februarja 1980. (foto: Wikipedia)

Ko sem bil še mlad stažist pri državni varnosti, so nas na tečaju večkrat dobro podučili, kako so videti družinski odnosi na državni ravni. Nekako takole: Tito je naš ata, Partija pa naša mama. Da bomo vedeli, komu moramo biti hvaležni za vse, kar imamo: za avto, za stanovanje, za naravo, za pitno vodo, za redno mesečno plačo, za Jugoslavijo, za JLA, za neuvrščene, za miličnike in tako dalje.

In seveda, ker nam je naš Titej vse dal, velja tudi, da nam je dal tudi tisto, kar nam je vzel. Če nam je torej država pobrala ogromno davka, smo vedeli, da bomo vse dobili nazaj »okol’ rit u varžet«, kakor se je temu reklo. To pomeni, da nam vsaj teoretično ni nič manjkalo. Tudi tistemu ne, ki je bil razredni sovražnik, brezdomec in še brez ficka. Če je bil sestradan, žejen, brez obleke in na neki način izvržek družbe, mu tudi ni nič manjkalo. Ker je družba v celoti dobro delovala.

In menda tudi sedaj dobro deluje, saj ob jati golobov na vladni strehi tudi vrabcem v (Milanovi) roki nič ne manjka. Je pa res, da so golobi zelo občutljivi, če ima kateri od vrabcev za njegov okus preveč prestižno gnezdo. Saj veste, kar se spodobi bogovom, pardon, golobom, se ne spodobi govedu, pardon, vrabcem. Zato nisem presenečen, da je moj najljubši družbenopolitični delavec (beri: vojak revolucije) Igor K. kar peš prečesal celo Gadovo Peč z okolico, samo da je našel Borisovo hiško z bazenom. In potem »reportiral« svojim smetarskim šefom s sv. Martinom (Odlazkom) na čelu, da v življenju še ni videl tako strahotno luksuzne vile, ki je ne premore noben slovenski tajkun, pa naj ima še tako nesramno visoke dohodke. Ker menda si je že sam ogledal veliko tajkunskih domovanj, ampak kaj takega pa še ne – ta hiška ima zraven še vinograd, jedetajedet! In seveda so bili smetarski baroni vsi veseli – pa ne samo zaradi Igorjeve družbenopolitične akcije na terenu, ampak tudi zaradi dejstva, da je enega od smetarskih glasil prevzel kar nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, ki veselo skrbi za vse prilazke in odlazke v računovodstvu smetarskega imperija. Res potrebujejo dobrega računovodjo, kajti vojake revolucije je treba dobro plačati, saj je na območju Gadove Peči menda še nekaj občasnih prebivalcev, ki jim nepremičnine in vinogradov nista dala ata in mama, namreč Tito in Partija.

Ampak takrat, na tistem tečaju, nas je ob omembi, da sta Tito in Partija naša »nadstarša«, kar nekaj tečajnikov debelo pogledalo. Kdo ve, kaj so si mislili. Morda celo to, da gre za incestni odnos in da je še dobro, da nis(m)o delovni ljudje in občani vsi »povaflani« zaradi tega. To so bile pač pregrešne misli in imeli smo srečo, da Udba ni imela svojega oddelka za skeniranje misli vsakega državljana, saj bi nas v tem primeru že takoj po tečaju kakih pol zmetali v jame. O tem, da bi šlo lahko v primeru socialističnega nadstarševstva celo za istospolni par, pa si nihče ni upal pomisliti. Je bilo preveč tabuizirano in grozljivo pomisliti kaj takega. Vsaj takrat je bilo tako. Danes je že malo drugače, saj nam vlada novi levi trojček, ki ni nič več KGB, tako kot v tistem času, ko so se v vladi bratili Katarina Kresal, Gregor Golobič in Borut Pahor (Karla Erjavca so imeli za vsak primer zraven, če bi kdo predčasno zapustil ta svingerski trojček). Ne vem, kakšnega spola so Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica. Menda zdaj obstaja simboličnih 72 spolov, vsak si ga lahko poljubno izbere in ga lahko takoj zamenja, ne da bi šel na kirurški poseg. Zato ne morem ravno reči, da imamo na oblasti istospolnega trojčka. Sam celo razmišljam, da bi Milanu K. predlagal, naj enostavno razglasi par Nataša P. M.-Marta K. za eno boginjo v dveh osebah, ki bo naša predsednica republike. In bo problem s funkcijo predsednika/ce republike nemudoma rešen.

Toda ob tem, kar se dogaja, sem tudi dojel, zakaj niso za našo državno mater razglasili kar Revolucijo. Ker je prenevarna. Menda je povrh vsega še ljudožerska. Saj pravijo, da žre svoje otroke. To pomeni, da ji za dostojanstvo človeka kot osebe dol visi, važno je le, da je ves čas sita. In prav nič je ne skrbi, da se živila in energenti dražijo. No, ko bo zmanjkalo ljudi, bodo tudi golobi prišli prav. Šment, pa sem spet zašel v sovražni govor …

Špricerjev Pepi