foto: Wikipedia

Priznati moram, da še nikoli nisem bil tako ponosen. Ne samo na Slovenijo nasploh, ampak na našo vlado in njenega predsednika. Končno pravi intelektualec na čelu vlade, ki ima prave menedžerske in retorične sposobnosti. Pa še duhovit je in daje odlične nasvete. No, saj že Borut, Alenka, Miro in Marjan niso bili slabi. Ampak naš Robi je pa »über alles«, to morate priznati. Pravi človek na pravem mestu.

A kaj ko ga, smrkenduš, večina Slovencev ne razume oziroma ga napačno razume. In to pomeni, da so njegovi dobri nameni vedno znova poteptani zaradi napačnega razumevanja. Tako kot nismo hoteli razumeti, da je Marjan Šarec Luka Dončić slovenske politike, sedaj ne razumemo, da je Robert Golob Lionel Messi v evropski politiki, saj je takoj prebudil veliko pozornosti mednarodne javnosti. Denimo z receptom, kako zdraviti covid-19. Greš lepo na plažo, nekaj dni morja naredi čudeže, mar ne? Kakorkoli že, zaradi tega odličnega nasveta ga je zahojeni del našega naroda spet popljuval in polil z gnojnico. Da, res so umazani nehvaležneži.

Ne vem, ali je to res vezano na simpatiziranje z določeno politično opcijo ali je to problem Slovencev nasploh –, da se niti malo ne potrudijo pri komunikaciji in razumevanju. Se spomnim svojega soseda, kako mi je sredi osemdesetih let, ko sem bil še pripravnik v SDV, ves zgrožen pripovedoval, kaj se mu je zgodilo. Njegov sin, prvošolček, se je nekega večera skril pod zakonsko posteljo, ker je hotel vedeti, kaj očka in mamica delata ponoči, ker ju je večkrat zjutraj zalotil, da sta nenaspana. In je potrpežljivo čakal, da sta oba legla v posteljo. In res se čez nekaj minut sliši neko šušljanje in celo postelja je nekajkrat zaškripala. Ampak mali si ni upal pokukati izpod postelje, saj bi lahko pokvaril igro, če bi šel staršem gledat pod odejo. Kake pol ure kasneje pa očka izgovori zanj precej nenavadne besede: »Fičko gre v garažo.« In mulc pod posteljo, ko to zasliši, takoj reagira z glasnim vprašanjem: »A bo za mojega mopedka tudi kaj prostora?«

Kar pa zadeva slavnega fička, sem skoraj prepričan, da je to avtomobil naše prihodnosti. Če nam sedaj uvajajo delegatski sistem in samoupravljanje na RTV pa dogovorno ekonomijo, socializem po meri ljudi, tako da imam občutek, da je nekdo vrgel DREK (tj. dr. Edija Kradelja) v ventilator, potem ni problem, da nas navadijo na stare dobre čase, ko smo s fički šibali po prašni cesti proti morju in je tu in tam kateri od teh malih avtov tudi zakuhal. Manjkajo nam samo še boni za bencin (no, saj smo jih že skoraj dobili), pa sistem par-nepar, pa se bomo spet znašli v tistih časih, ko Milke nismo mogli kupiti v trgovini, smo jo pa lahko vsak večer gledali zastonj na televiziji (Milko Planinc), medtem ko smo skodelico kave (Cankarjevo) kupovali le v knjigarnah. Morda pa sem tudi jaz našega Robija narobe razumel in si vse skupaj napačno predstavljam. In je Robi verjetno imel prav, ko je rekel, da Milan K. kot nekakšen krivolovec strelja kozle tudi s trditvami, da moramo dobiti socializem po meri ljudi. Ne vem sicer, od kod mu orožje za streljanje kozlov, kajti pri nas je orožarska zakonodaja precej strožja kot v ZDA. Je pa mogoče, da je Milan našel v koruzi odvrženo Marjanovo puško, ki je že nekoliko zarjavela in strelja v (ustavnem) loku, zato včasih strel zadene tudi katerega od posvečenih družbenopolitičnih delavcev. Temu se sicer reče kolateralna škoda, kadar ljudožersko usmerjena revolucija požrešno pogoltne katerega od svojih otrok.

Upam pa tudi, da nisem napačno razumel Marjana. Zadnjič je bil oblečen zelo podobno kot ukrajinski predsednik, ampak pri njem se nikoli ne ve, saj je lahko nosil samo lovsko majico, ker rad strelja lovske in se še vedno prebija na Menini planini, je pa tudi ljubitelj olivno zelene. No, pravzaprav SMB (izvirno srbsko: sivo maslinasta boja), kar se sliši podobno kot STM, šolski predmet torej, za katerega smo bili prepričani, da je že končal na smetišču zgodovine, ampak ga bo naš vladajoči golobnjak po nujnem postopku reaktiviral. Ni slabo, saj bomo tako spet v času, ko so bili v garažah samo fički, stoenke, katrce, jugoti – nikakor pa ne kakšni bulmastifi …

Špricerjev Pepi