foto: STA / Dpa

Ruska agresija na Ukrajino traja že skoraj eno leto. Konec februarja leta 2022 je ruski predsednik Vladimir Putin napadel Ukrajino, rekoč, da bo neonacizem ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega zrušil v enem tednu.

Po skoraj enem letu pa Ukrajinci njegove elitne bataljone rinejo nazaj v Rusijo, lahko bi rekli tudi v Sovjetsko zvezo, ki jo Putin še vedno slavi. To slednje ne preseneča, kajti Putin je bil agent sovjetske tajne policije, KGB torej, v Vzhodni Nemčiji. In ker je v Vzhodni Nemčiji živela tudi poznejša dolgoletna predsednica znova združene Nemčije Angela Merkel, se zdi mogoče, da sta se poznala. Še zlasti zato, ker je bil Angelin oče duhovnik v Hamburgu, a se je po delitvi Nemčije iz Zahodne preselil v Vzhodno Nemčijo. Ni znano, zakaj se je preselil, morda zato, da bi pomagal vernikom pod sovjetsko oblastjo, morda pa je imel še kakšen politični namen. To pa je na vsak način zanimalo Putina, ki bi najlaže prišel do informacij prek duhovnikove hčere Angele, ki je bila istih let kot Putin.

Seveda teh podatkov nimam, je pa zanimivo, da se je Nemčija pod Merklovo po »zeleni« usmeritvi energetsko povsem navezala na Rusijo, ki jo vodi Putin. Putin je lahko sklepal, da bo Evropska unija, ki je vse bolj rdeča, čisto mirno gledala njegovo priključitev Ukrajine Rusiji. Pa se je uštel, kajti ta agresija je le drugi korak (prvi je bil okupacija Krimskega polotoka), tako da se je Evropa vsaj načeloma iz strahu, kakšen bo tretji Putinov korak, spet poenotila in začela skupaj z Združenimi državami in Veliko Britanijo pošiljati Ukrajincem svoje orožje. In Ukrajinci se že eno leto kljub velikim izgubam upirajo sovragom z Vzhoda.

Ampak nekaj ruskih  oziroma sovjetskih simpatizerjev zahteva, naj se ta vojna konča tako, da Rusi in Ukrajinci sedejo za skupno mizo in se dogovorijo za mirno rešitev spora. Vendar tu ne gre za spor, ampak za agresijo. Sicer pa se spomnimo, kakšna pogajanja so bila med Hitlerjem in zahodnimi zavezniki, ko si je Adolf pridružil okupirano Češkoslovaško; najprej je zasedel Sudete, potem pa pohopsal še preostanek Češkoslovaško. Zato si lahko mislimo, da bi pogajanja s Putinom Ukrajincem odvzela precej ukrajinskega ozemlja na vzhodnih mejah z Rusijo, nato pa bi sledil še preostanek države. Zato je kljub številnim žrtvam na ukrajinski strani to agresijo treba končati s popolnim porazim in z mednarodnim kaznovanjem agresorjev.

Bogo Sajovic