foto: Bor Slana / STA

Inštitut 8. marec je včeraj, na Valentinovo, začel kampanjo proti sovraštvu in neenakosti, projekt so poimenovali “Samo ljubezen” in bo osredotočen na sovražne izjave nosilcev politične moči proti ljudem. V marcu bo tako začela delovati ekipa, ki se bo ob pojavu sovraštva aktivirala s pisanjem ljubečih in prijaznih komentarjev na socialnih omrežjih, so napovedali.

Na ta projekt se seveda intenzivno pripravljajo in so o njem tudi obvestili javnost. Za vse, ki bodo v projektu sodelovali, bodo organizirali tudi obvezno izobraževanje.

Kot so pojasnili v sporočilu ob začetku kampanje, v zadnjih nekaj letih v družbi opazujemo porast spodbujanja sovraštva, nasilja, nestrpnosti in neenakosti, za katerim praviloma stojijo politični in ekonomski interesi. “Ti voditelji načrtno spodkopavajo demokratične vrednote preko spreminjanja zakonov in političnega prevzemanja neodvisnih institucij. Z namenom pridobivanja ali ohranitve politične moči med ljudmi širijo laži in diskreditacije, zasajajo strah, zamere in sovraštvo. Namesto da bi reševali vzroke družbenih problemov, ljudi razdvajajo, da bi lahko vladali,” so zapisali.

“Proti škodljivim politikam, poglabljanju razlik, neenakosti in sovraštvu smo se v inštitutu v preteklosti borili s spreminjanjem zakonov in s pomočjo referendumov. Temu pristopu bomo ostali zavezani še naprej. Prizadevali pa si bomo tudi razvijati mehanizme kolektivne solidarnosti, ki se jih lahko vsi poslužujemo v našem vsakodnevnem življenju. Mehanizmov, ki zaustavljajo delitve in sovražnost ter krepijo solidarnost v skupnosti,” so navedli besede direktorice inštituta Nike Kovač.

Kot so zapisali, so idejo za odziv na napade, grožnje in sovraštvo na medmrežju dobili na nacionalni konferenci nevladnih organizacij o spletnih, medijskih pa tudi fizičnih napadih na nevladne organizacije doma in v tujini, kjer je svoje izkušnje na področju odzivanja na sovraštvo delila tudi aktivistka za pravico do splava Lizz Winstead.

No, mi pa smo preko naših virov prišli do osupljivih odkritij. Ozadje te akcije seveda ni takšno, kot so ga prikazali v Inštitutu 8. marec. Dejansko se je vse skupaj začelo pred 21 leti, ko so bile aktivistke inštituta še osnovnošolski otroci, vsaj večinoma. Kaj se je takrat zgodilo? Na slovenskem izboru za Eurosong so namreč zmagale Sestre s skladbo “Samo ljubezen”. In prav v tem grmu tiči zajec: omenjena skupina se je nedavno spet aktivirala, vendar ni obvestila javnosti o tem, članica te skupine pa je po novem prav Nika Kovač, ki naj bi se 8. marca letos prvič predstavila kot članica te skupine, na odru pa se ji bo pridružila še Svetlana Makarovič, obe pa bosta našemljeni v moškega, medtem ko naj bi se Jaša Jenull preoblekel v žensko in s seboj prinesel tudi svojega hišnega ljubljenčka – pujsa. To naj bi bilo posebno presenečenje za vse Slovenke in Slovence ter spodbuda, da bi širili samo ljubezen. “Pri čemer je najboljši zgled prav Makarovičeva,” pravi naš vir.

In zakaj so se odločili za takšno akcijo? Prav zato, ker naj bi po njihovo zlobni desničarji zadnje čase spet širili vulgarno prepesnjeno verzijo evrosongovske skladbe “Samo ljubezen”. Navajamo jo v celoti, brez cenzure:

Rit okrogla kot balon,

pobrita in napudrana

in driska iz riti teče ti.

Na svetu pedrov mnogo ni,

a njih število se množi,

vsakemu le iz riti teče kri.

Lahko ti podarim samo bolezen,

hepatitis, sifilis in aids.

Zdaj danko mi razpri in globoko mi prodri,

vem, da ga v riti čutiš tudi ti.

(Saj ga v riti cutis tudi ti.)

Kar želiš si, to je greh,

to je kuga, to ni smeh.

Nategnem te, da te boli,

čeprav zatiskaš rito si.

Potem rešilca se pokličem ti.

Dolgo časa si bil zdrav,

zdaj te peder je ugnal

in na koncu mi boš se v krsti dal.

Lahko ti podarim samo bolezen,

hepatitis, sifilis in aids.

Zdaj danko mi razpri in globoko mi prodri,

vem, da ga v riti čutiš tudi ti.

(Saj ga v riti čutiš tudi ti.)

Za zdaj nimamo podatkov, ali se bosta javne manifestacije udeležila tudi Miša Molk in Robert Pešut Magnifico (sicer avtor glasbe skladbe “Samo ljubezen”), bo pa Nika Kovač na dogodek povabila vse slovenske upokojence, v častni loži je tako predviden sedež za Janeza Sušnika, predsednika ZDUS. Pogoj za VIP sedež je namreč privilegirana pokojnina.

Niko Kovačič, dopisnik iz centra Ljubljane