foto: Wikipedia

Naše smučarske skakalke so se že na uvodni tekmi olimpijade v Pekingu odlično izkazale. Zlato medaljo je priskočila Urška Bogataj, bronasto si je priborila Nika Križnar, na peto mesto je skočila Ema Klinec, na devetega pa Špela Rogelj. Tako imamo med prvini desetimi smučarskimi skakalkami na tokratni olimpijadi kar štiri Slovenke. No prihodnje dni se bo izkazalo, ali bodo našim dekletom sledili tudi fantje, o čemer kar pa dvomim, ker so, vsaj meni, Slovenke daleč bolj všeč kot Slovenci. Upam le, da si ta dekleta po metodi LGTB ne bodo zamenjale spola in poslej tekmovale kot moški.

Vendar se zdi, da so kitajski organizatorji ta slovenski uspeh sprejeli bolj s stisnjenimi zobmi. To se je pokazalo že ob razglasitvi  zmagovalk, ko niso zaigrali naše himne. Ne vem, ali so jo kam založili ali pa jim ni všeč, ker je premalo revolucionarna.

Vsekakor pa se mi zdi, da nam zamerijo, ker je morda kdo poimenoval covid-19 kar kitajski virus, ki se je po vsem svetu razširil iz kitajskega Wuhana, o čemer pa Kitajci nočejo govoriti, razen če kdo trdi, da so ta virus v Wuhan prinesli ameriški imperialisti.

Sicer pa kitajski olimpijski prireditelji  po mnenju svoje partijske oblasti nikakor ne morejo biti zadovoljni s slovenskimi športnimi uspehi na njihovih tleh, kajti v Sloveniji imamo izrazito protikitajsko, to je Janševo vlado. In prav ta zoprni Janša je tako rekoč tik pred začetkom pekinških olimpijskih iger sklenil sporazum s Tajvanom o odprtju slovenskega gospodarskega predstavništva na Tajvanu in tajvanskega v Sloveniji. Janša pa si je za Kitajce privoščil še hujši greh, ko je Tajvan označil za samostojno državo in ne za del kitajskega komunističnega cesarstva. No, Janšo vsaj Slovenci razumemo, kajti če bi ob naši osamosvojitvi Jugoslavija od sveta zahtevala, da je Jugoslavija za vedno enotna država, potem naše osamosvojitve ne bi bilo.

Zato zdaj v Pekingu razmišljajo, da bi Sloveniji odvzeli kolajne, ker je Slovenija tako sovražna do enotne Kitajske, v katero poleg Tajvana in Južnega Kitajskega morja spada tudi okupirani Tibet pa nekomunistični Hongkong pa preganjani Ujguri in Mongoli. In ker ves svet priznava te kitajske ozemeljske »pravice«, bi zagotovo priznal tudi odvzem slovenskih olimpijskih kolajn, vsaj dokler bo pri nas na oblasti Janez Janša.

Bogo Sajovic