foto: Joco Žnidaršič

Ob današnji obletnici smrti jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita smo v našo redakcijo prejeli dokaj zanesljivo informacijo, da se je dan prej v bližini prizorišča protestnega shoda upokojencev zadrževal tudi Milan Kučan. Po naših informacijah je bil videti zdrav, vendar precej zaskrbljen.

Kot navaja naš vir, je Kučana razločno slišal govoriti o tem, da so nocoj dovoljene sanje, a je jutri nov dan. Torej besede, ki jih je izrekel ob osamosvojitvi, vendar naj bi imele tokrat nekoliko drugačen pomen. Po Kučanovem prepričanju naj bi nekdanji poslanec in Pavel Rupar sanjaril, da bo postal novi Tito, vendar mu to ne bo uspelo. “Tito je samo eden, čeprav smo ga Slovenci narobe razumeli, ko se je predstavljal kot ‘drug Tito’ in so nekateri mislili, da je to neki drug Tito, tisti originalni se pa skriva,” so naši prisluhi ujeli pogovor Kučana s sogovornikom v kavarni Zvezda, kamor rad zahaja.

Milan Kučan sicer velja za politika, ki je še v drugi polovici osemdesetih let kot predsednik CK ZKS izražal visoko stopnjo zaupanja v tedaj že mrtvega maršala, češ slediti je treba njegovemu nasledstvu.

A zakaj je Kučan včeraj govoril o “novem dnevu”? Danes je namreč obletnica (vsaj uradna) maršalove smrti. V tistem času, ko je bila javnosti sporočena novica o Titovi smrti, je v Splitu potekala tekma med Hajdukom in Crveno zvezdo, tekmo so prekinili, prišlo je do množičnega joka.

Po štirih desetletjih se govori, da so tekmo nalašč dali na takšen termin. “Bila je nedelja, ravno po prvomajskih praznikih, ljudje so se s potovanj že vrnili domov,” pravi naš vir. “Da bo novica sporočena prav med tekmo pred polnim stadionom, smo lahko pričakovali. Vseeno pa so se cmerili prav vsi.”

Po nekaterih podatkih pa naj bi si tudi Kučan zaželel nogometno tekmo – za vsak primer. Na njej naj bi se najverjetneje spopadla ljubljanska Olimpija in beograjski Partizan. Oba kluba naj bi se na zgodovinski dan že začela pripravljati.

Valter Hišan