Se Rogliču lahko zgodi isto kot Armstrongu? (foto: EPA-EFE / Manu Bruque)

Novinar David Walsh, ki je razkrinkal doping Lancea Armstronga, je včeraj protidopinški agenciji razkril tudi skrivnostno poživilo, ki ga uporablja Primož Roglič. »V teku je postopek, ki bo pokazal, ali gre za nedovoljena sredstva,« je povedal.

Kot pri Lanceu Armstrongu, sedemkratnemu zmagovalcu Tour de Franca (naslove so mu potem vzeli), se je Walshu zdelo sumljivo, s kakšno lahkoto se Roglič vzpenja in kako zmaguje.

»To normalen človek ne zmore. Vati, s katero potiska padala, so neverjetni. V povprečju so tudi za več kot 20 odstotkov višji kot pri drugih odličnih kolesarjih,« je ekskluzivno za Mravljišče povedal večkrat nagrajeni novinar Sunday Timesa.

Najprej je pomislil, da Roglič uporablja kaj znanega, nato mu je kapnilo, da mora biti to neka povsem nova, skrivnostna droga.

»Po večdnevnem gledanju posnetkov nisem ničesar odkril. Ko pa sem pogledal celotne posnetke, tudi njegovega prihoda in obnašanja na cilju, se je ponavljal en in isti vzorec. Vedno je stopil k ženi in jo poljubil, nato je vzel v roke sina in ga objel. Zelo nenavadno, sem si rekel,« razlaga David Walsh.

Posnetke je nato pokazal Thildi Lübcke, aktivistki in LGBT strokovnjakinji. Povedala mi je, da se že več let borijo proti tradicionalni družini in ljubezni med moškim in žensko. »To ni več normalno, to deluje kot droga, to je treba prepovedati, mi je dejala,« je še razkril Walsh in dodal:

»Poglejte vožnjo Rogliča v klanec, še posebej takrat, ko je cilj visoko nad morsko gladino. On takrat pomisli na ženo in otroka, sprožijo se psihološki in kemični procesi, kri mu požene v vse žile in tekmeci so brez moči.«

Neuradno je protidopinška agencija že potrdila, da bo poživilo, ki ga uporablja, uvrstila na seznam prepovedanih dopinških snovi v športu.

R. V.