Kolesarjev ne bodo smeli več nadzirati. (foto: arhiv Mravljišča)

Ustavno sodišče RS je objavilo odločbo, ki bo v temelju spremenila prakso policije v odnosu do kolesarjev. Odslej namreč policisti kolesarjev ne bodo smeli več testirati z alkotestom.

Dosedanja poročila iz črne kronike so sicer večkrat beležila kolesarje pod vplivom drog in alkohola. Odslej to ne bo več mogoče, kajti predstavniki kolesarske iniciative pod vodstvom ljubljanskega mestnega svetnika Janeza Starihe so že lani na Ustavno sodišče RS vložili pobudo za presojo ustavnosti zakona, ki policiji daje pooblastila za nadzor prometa. Kot so utemeljili, so se s prihodom Janševe vlade na oblast pojavile številne zlorabe policijskih pooblastil proti državljanom, ki izkazujejo drugačno ideološko usmerjenost od aktualne vlade. Povrh vsega je kolesarstvo postalo znak upora proti oblastni eliti, zato mora po njihovo ustavno sodišče zaščititi ustavne pravice državljana, posebej v primeru, če s svojim prevoznim sredstvom naznanja upor. Tega pa ne more početi v skladu s svojimi ustavnimi pravicami, če mu policija ves čas grozi z alkotestom ali testom za droge. Zato se po njihovem mnenju kolesarjev ne sme testirati niti na alkohol, niti na droge.

Ustavni sodniki so večinsko podprli to argumentacijo, tako da bo moral državni zbor zakon v tem delu popraviti. Kar teoretično pomeni, da lahko na kolo sedete tudi mrtvo pijani ali zadrogirani, a v primeru, če s svojo vožnjo s kolesom izkazujete upor proti vladi, je to vaša ustavna pravica, ki jo policija ne sme ovirati. Ne glede na varnost v prometu. Morebiten padec ali nesreča se obravnava kot dejanje na lastno odgovornost, vsaj za zdaj. Vendar bo kolesarska iniciativa skušala doseči, da bo po zakonu za vse padce in nesreče odgovorna vlada. Slednja odločitve ustavnih sodnikov še ni komentirala.

R. V.