foto: posnetek zaslona / Youtube

Aktivistična akcija lepljenja plakatov na stavbo ministrstva za kulturo je največ razburjenja povzročila med protestniki samimi. Kaj se je v resnici zgodilo in zakaj jeza med aktivisti, je reporter Mravljišča vprašal izpostavljenega aktivista Jasho Jebulla.

»Mediji in tudi ministrstvo so povsem napačno razumeli naš protest. Mi nikakor nismo protestirali zato, kar je Urban Purgar pisal na družbenih omrežjih, niti nismo zahtevali izbris društva za promocijo tradicionalnih vrednot zaradi stališč njihovih članov, ampak zato, ker so nam ukradli naše parole. To je nezaslišana kraja naše intelektualne lastnine,« je povedal Jebull.

Po njegovo je tudi parola »Hitler je heroj« njihova. »Lepo vas prosim, malo poglejte Hitlerjevo knjigo Moj boj. Kaj boste našli v njej? Brezplačno zdravstveno varstvo, evtanazija, nadzor nad orožjem, zagotovljena delovna mesta za vse, nacionalizacija premoženja premožnih, razdelan sistem rasnih kvot,« pravi Jebull in se vpraša: »Kdo se zavzema za to? Mi ali Purgar.«

Na vprašanje reporterja mravljišča, zakaj se potem imenujejo antifašisti, Jebull razloži, da so spet napačno razumljeni. »Mi nismo antifašisti, mi smo antifa. Mi smo anti-fafa in pro-šisti; iz tega nastane kratica antifa,« je bil aktivist vidno razburjen.

Matevž Trobec (posebni poročevalec)