foto: Urban Cerjak

Glede na informacije Nova24tv, da je leta 2013 v mariborske občinske prostore med drugim nasilno vdrl tudi sedanji poslanec SD (pred tem Levice) Franc Trček, se po kuloarjih že govori, da bo Trček morda naslednji predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB. 

“V naših vrstah potrebujemo ljudi, ki se borijo za vrednote NOB in znajo biti tudi pravi gverilci, če je treba. Tovariš Trček je zagotovo zelo primerna oseba za moje nasledstvo,” nam je zagotovil Marijan Križman, prav tako nekdanji poslanec SD.

Na naše vprašanje, ali bo potemtakem tudi Ladislav Troha lahko postal predsednik zveze borcev, saj gre navsezadnje za dolgoletnega poklicnega vojaka, pa Križman pravi, da o tej opciji niso razmišljali. “Je pa tovariš Troha zelo bojevit in pravi guru. Morda ga bomo uporabili za vojnega kurata, tako kot je bil to med leti 1941 in 1945 naš kasneje zelo priznani zgodovinar Metod Mikuž, takrat še duhovnik,” je dejal sedanji predsednik ZZB.

“Spomnite se, da je pravih partizanov zmanjkalo, saj so ali pomrli, tisti, ki pa še živijo, pa so zelo stari. Celo nekdanjih kurirčkov, ki so nosili pošto leta 1945, skoraj ni več. Zdaj se moramo ozreti po mlajših generacijah. Narodno-osvobodilni boj se ni nikoli končal, traja tudi sedaj,” je še pristavil Križman.

Jože Peršin – Joki