foto: STA

Odbor DZ-ja je razpravljal o poročilu informacijskega pooblaščenca za leto 2020 in zahteval, da poročilo v 30 dneh dopolni tudi s pojasnili glede navedb SDS-a in SNS-a. Mojca Prelesnik je v odzivu zahteve označila za nedopusten politični pritisk, poročajo osrednji mediji.

Po njenem mnenju je politično zaletavanje v njeno delo povsem neutemeljeno in celo nedostojno, ugotavlja. Kot pravi, nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov po državah opozarjajo oblasti glede nujnosti spoštovanja zahtev varstva osebnih podatkov, kar kaže tudi poročilo Sveta Evrope. Iz poročila tudi izhaja, da so nekateri tovrstni nadzorni organi celo prepovedali aplikacijo za sledenje in še marsikaj, medtem ko je aktualna oblast v Sloveniji v poročilu večkrat omenjena med zdrsi glede varstva osebnih podatkov, je zapisala informacijska pooblaščenka.

Ekipa našega portala je preverila, kaj informacijsko pooblaščenko najbolj skrbi. Kot je bilo ugotovljeno, je prišla do spoznanja, da že človeški spomin krši varstvo podatkov in da je treba ukrepati. »Spomin vsake osebe zbere in shrani toliko podatkov, tudi med vsakodnevnimi dejavnostmi, da se zdijo družbena omrežja in internetni iskalniki razmeroma neškodljivi,« nam je pojasnila Mojca Prelesnik. »Glede na takšno količino podatkov ni čudno, da je v naši družbi ogromno obrekovanja in opravljanja, kar brez težav pride tudi v medije. Ta dejavnost je povsem brez kontrole. Medtem ko skušamo to omejiti, pa se vladajoče strukture norčujejo iz mene in to dopuščajo,« je še dodala.

Od Prelesnikove pa nam je uspelo dobiti še eno izjavo. Kot je dejala, so s stališča varnosti osebnih podatkov najbolj varna mesta oddelki za demenco v domovih za ostarele. »Tam ni bojazni, da bi se podatki nepooblaščeno širili, saj jih takoj, ko jih slišijo, pozabijo,« je povedala za naš portal.

Janez Spominčnik