foto: Nova24tv

Najprej se opravičujem, ker sem hotel v naslovu že zapisati nekaj o koristnih idiotih, pa sem se spomnil, da mi je legendarni Krjavelj iz romana »Deseti brat« tako pri srcu, da ga lahko uporabim marsikje. Morda tudi zato, ker je en tak vaški posebnež, takih pa imamo sedaj veliko. In še zelo koristni so. Nikakor zanje ne bi mogel reči, da so idioti, ker vedno odigrajo natanko tako, kot jim naročim. In tudi moji »strici iz ozadja« so mi že pred časom predlagali, naj vendar nekaj naredim, da bo RTV Slovenija, kjer sem formalno zaposlen, za odtenek bolj ogrožena.

Ker vem, kako naš razredni sovražnik, imenovan desnica, besni proti rtv prispevku in se pritožuje nad programom našega javnega zavoda, sem moral organizirati akcijo, s katero bomo javnost opozorili, da zaposlene na RTVS vlada oziroma njeni privrženci ogrožajo tudi neposredno in fizično. Rečeno, storjeno. Ker smo že nekaj časa na našem domačem pragu na Kolodvorski imeli opravka z našim najbolj znanim »krjavljem«, ki slovenska javnost pozna pod kodnim imenom Pojoči major, sem pred kratkim stopil do njega in mu rekel: »Lado, zakaj sploh izgubljaš čas za te burke tule pred RTV? Raje pridi noter, se bomo tam vse zmenili.« Pa me je kar debelo gledal, češ kaj boš ti meni, pijanček iz Bangladesha, tule pamet solil. Pa sem nadaljeval: »Zvečer, ko bo bolj malo ljudi, bom zmotil varnostnika, vrata bodo povsod odprta, vi pa samo noter uletite,« sem mu povedal. Upošteval je moj nasvet in mi je bil neznansko hvaležen, da se je tudi on znašel pod žarometi. Kaj takega doslej ni uspelo še nikomur, namreč pretentati varnostne službe na RTVS in priti nepovabljen do studia ter pokazati javnemu zavodu, da hudič, imenovan covid19, sploh ne obstaja in naj se že nehajo igrati eksorciste. Nič čudnega, da so mi hlače spet premajhne, saj so me »trohovci« za uspelo akcijo častili gajbo pira in mi je trebuh spet zrasel.

Ampak sam točno vem, zakaj sem jim pomagal priti noter. Sploh ne zaradi tega, ker bi tako želeli. Moji sotrudniki iz RTV so se mi sicer smilili, a kaj, ko so bili v ozadju višji cilji. Ko so namreč moji koristni krjavljli pridivjali v notranjost zgradbe, je novica o tem takoj obšla Slovenijo in svet. In jasno je, da se bodo z obsodbo oglasili »naši«, torej Milan B., pa Tanja F. in še kdo. Vladajočim pa se je malce kost zataknila v grlu in so reagirali zapoznelo, vseeno pa dovolj pozno, da so »naši« takoj razglasili, da hudobni strici Janša, Tonin, Počivalšek in njihovi pajdaši ploskajo ob vdoru na RTV. In so mediji takoj opazili, da je dolgoletno hujskanje desnice k ukinitvi rtv prispevka ter njeno stalno kritizerstvo na račun RTV dobilo konkretne posledice. No, to je tisto, kar sem hotel doseči in to so si želeli tudi moji šefi iz ozadja. Naslednji dan po uspeli akciji sem v »Bangladeshu« vsej svoji publiki razložil, naj se ne pustijo zavesti, da so na RTV vdrli anticepilci, gre namreč za tiste, ki so vladi nasedli, da jih RTV vleče za nos. In so mi vse verjeli. In so spet padale runde. Šnops pa pir pa spet šnops.

Torej, po dveh akcijah (tista prva na Triglavu se mi je majčkeno sfižila, priznam) sedaj odhajam na zaslužen nagradni dopust v toplice. Ne povem, katere. Sicer pa, sam nisem ravno dopustniški tip – tudi kadar sem na dopustu, ne mirujem in vedno znova razmišljam, kako bi kakšnega krjavlja uporabil za prave cilje. Če veste za kakšnega, sporočite kar na uredništvo Mravljišča. Hvaležen vam bom.

Špricerjev Pepi (alias Skesani udbovec)