Kateri je pravi? (foto: Wikipedia, Mil.ru, STA / Daniel Novaković)

Osmega oktobra letos je prišla iz Moskve novica, da je Kremelj zamenjal ruskega poveljnika sil v Ukrajini. Novi poveljnik ruske vojske za t. i. zahodni sektor (ki ga označujejo s črko Z) je postal, če lahko verjamemo novicam iz Kremlja, general Sergej Surovikin. 

Surovikin velja za izkušenega vojaka in poveljnika, povzema STA. Med drugim si je izkušnje nabiral v vojni v Čečeniji in potem na bojiščih v severnem Kavkazu in v Siriji, kjer se je Rusija leta 2015 postavila na stran režima Bašarja al Asada in v boju z uporniki odločilno prevesila tehtnico na njegovo stran.

Doslej je vodil sile na jugu Ukrajine, zdaj pa je prevzel poveljstvo nad celotno operacijo v zahodni ruski sosedi. Ime njegovega predhodnika sicer ni bilo nikoli javno objavljeno, a glede na navedbe ruskih medijev je bil to Aleksander Dvornikov, prav tako general iz čečenske vojne in ruski poveljnik v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na že pregovorno nagnjenost slovenske levice k Moskvi, kjer so sovjetski mentorji šolali očete leninske revolucije v Jugoslaviji, nam je uspelo izvedeti, da je Surovikin dejansko izmišljeno ime, saj naj bi rusko operacijo v Ukrajini prevzel – Slovenec. Vir iz Kremlja nam je zaupal, da so potrebovali poveljnika, ki je dobro izšolan v revolucionarni teoriji in praksi, prav tako zna tudi dobro imitirati revolucionarno prakso sovjetskih učencev v Jugoslaviji leta 1945. “Za ta opravek smo našli človeka, ki je že večkrat povedal kakšno močno o tem, da nasprotnike jame že vabijo, da je v fojbah še dovolj prostora,” nam je zaupal eden od tesnih sodelavcev ruskega obrambnega ministrstva.

In kdo je to? Imena nam niso povedali, so nam pa viri iz Kremlja zaupali, da je ta tovariš dolga leta imitiral jugoslovanskega diktatorja tovariša Josipa Broza Tita. In smo se spomnili, da je to nihče drug kot Ivo Godnič, znani igralec. Ko smo primerjali fotografije domnevnega poveljnika ruskih sil v Ukrajini ter Godniča v maršalovi uniformi, skoraj nismo opazili razlik. Seveda nas je zanimalo, kako lahko Slovenec vodi rusko operacijo v Ukrajini. Vir iz Kremlja nam je nato sporočil: “Izvirni general Surovikin je sicer res obstajal, ampak so ga pripadniki brigade Azov že spomladi ubili. Tega pa Putinu nismo upali povedati, pač pa smo našli njegovo kopijo. Tega, ki je igral pri vas Tita. Saj je tudi neizvirni Tito vladal Jugoslaviji, torej Rus. Originalnega Tita smo v Moskvi zatolkli že pred začetkom druge svetovne vojne. Tako smo se morali tudi mi zateči k dvojniku.”

Danes ponoči nas je isti vir naknadno prosil, naj identitete dvojnika ne izdamo Putinu, ker menda slednji ne mara gejev.

Da ima Tito res dvojnike, so sicer vedeli tudi mnogi prebivalci Jugoslavije. Ko je maršal na enem od terenskih obiskov spomladi 1946 v Žužemberku srečal neko ženico, ki je okopavala svojo skromno njivo, se ji je predstavil: “Ja sam drug Tito.” Na to pa je odgovorila: “Še dobro, da ste en drug Tito, če bi bili ta prav’, bi vas z matika po glav’.”

Ivan Justovič Godnjačev