foto: Twitter

Ministrica za zunanje zadeve Republike Slovenije Tanja Fajon je po novem očitno tudi slovaška zunanja ministrica. Vsaj glede na objave makedonskih medijev, kjer se je pred dvema dnevoma mudila na obisku.

Kot poroča STA, je Fajonova Severnim Makedoncem čestitala za začetek pristopnih pogajanj za vstop v EU in potrdila pripravljenost Slovenije na pomoč pri tem procesu. Ob tem sta z makedonskim kolegom Bujarjem Osmanijem poudarila dobre odnose med državama in podprla okrepljeno gospodarsko sodelovanje.

A fotografija ne laže: zastavica, ki se pojavi ob Tanji Fajon, ne pripada Sloveniji, ampak Slovaški. Zato smo Fajonovo prosili za komentar. “A res, slovaška je bila? Uf, škoda, jaz sem pa mislila, da je bila ruska,” je najprej reagirala. Nato se je nekoliko zbrala in nam odgovorila: “Spoštovane mravljice, vem, da pridno delate, tako kot jaz. In vsak, ki dela, dela tudi napake. Tudi naši severno-makedonski kolegi niso imuni na to. Imajo veliko dela s približevanjem Evropski uniji, zato se zgodi, da včasih komu kaj uide. Vendar jim ne zamerim, navsezadnje gre samo za dve črki razlike, jezika sta si podobna, Slovaki pa so naša bližnja žlahta, čeprav ne mejimo nanje. V duhu odprte družbe se čisto nič ne sekiram, če me razglašate za slovaško zunanjo ministrico. Kakor veste, se je tam vlada normalizirala, odkar je iz koalicije izstopila skrajno desna stranka. Vendar glede tega še zaostajajo za nami. Zakaj bi se vznemirjala zaradi dveh črk razlike in kakšnega znaka na zastavi? To je kaplja v morje odprte družbe. Važno je, da smo vsi ljudje, pa naj bomo Slovenci, Slovaki ali Severni Makedonci. No, pa Albanci, kajti moj severnomakedonski kolega ni ravno etnični Severni Makedonec, kar mi je čisto všeč. Rada imam Albance in oni imajo radi mene.”

Iz slovenskega zunanjega ministrstva pa so nam tudi pojasnili, da so se Severni Makedonci opravičili za napačno zastavo in obljubili, da bodo v tem mesecu financirali vsakodnevni topli obrok za Tanjo Fajon: prvovrstni mesni burek. Čeprav je menda izrazila željo, da bi raje imela “tavče-na-gravče”, vendar so ji to odsvetovali, saj v tem primeru ne bodo mogli legitimno očitati Alešu Hojsu, da je zaplinjeval Slovence.

Osman Bujari Fayoni