foto: montaža Demokracija

Verjetno ste opazili, drage bralke in dragi bralci, kaj vse zadnja leta proizvajajo naša draga sredstva javnega obveščanja (oziroma mediji, kot jim pravimo krajše). No, seveda tista, ki so v pravih, torej naših rokah, in poročajo o bolj sproščenih temah.

Skoraj vedno boste naleteli na mojo najljubšo kuharico Ančko (tisto brez rož), ki odpira vedno nove in nove gostinske lokale, seveda pregrešno drage. Ampak ji ni treba plačevat oglasov, ker ji dovolj reklame naredijo prej omenjeni mediji, ki menda ustvarjajo sproščeno Slovenijo (no, to nima kaj dosti zveze z znamenito 206. številko Nove revije izpred skoraj četrt stoletja). Saj veste, par Michelinovih zvezdic, pa novinarji kar sami zdrvijo tja in delajo reportaže, potem pa napišejo, da ima kuharica Ančka novega fanta. In je spet ona vse naj in naj. Ostali se lahko samo skrijejo.

No, lahko vas potolažim: če ste slučajno v Ljubljani, lahko zavijete v Eurospin in kupite rogljiček, ki je na moč podoben (tudi po okusu) tistemu iz Ančkine pekarne, je pa precej cenejši. Vseeno pa se lahko potem znancem zlažete, da ste ga kupili pri Ančki in zanj odšteli celo premoženje. No, majčkeno zoprna malenkost: pri njej ne boste mogli kupiti zimskih pnevmatik, tudi »mišelink« ne. Morda pa zimskih pnevmatik niti ne boste potrebovali, ker bodo cene naftnih derivatov tako poskočile, da boste raje uživali ob domači peči na drva. Ja, pa še te vam bodo mastno zaračunali. Ne samo Ančka in Michelin, tudi Taubi na vrhu vlade je priznana znamka in za takšen privilegij je treba pač seči globlje v žep. Tako kot smo nekdaj, ko smo kupovali kavbojke, za Levi’s 501 morali odšteti pač nekoliko več. Ker so to pač Levi’s 501.

Če se že sprašujete, od kod kuharici Ančki takšna popularnost: povedal vam bom skrivnost. Verjetno se spomnite, da je Ančka po začetku epidemije preko medijev, ki so jo dobesedno oblegali, spustila par krepkih na račun tedanje vlade. Ker Ančka pač ni župnijska kuharica, o kateri bi sedanji ljubljanski pomožni škof, takrat še tajnik nadškofa Šuštarja Anton J. govoril vice (zaradi česar ga je gospod nadškof opomnil, naj se malo brzda, da ne bosta ob kakšni vizitaciji ostala brez večerje), so jo mediji vzeli zelo resno. In seveda, med njenimi prijatelji so sami mali ljudje, med njimi tudi moj omiljeni šef Milan K. On je res pravi mali človek, na katerega se lahko zaneseš.

Prav tako je tudi Nataša P. M. prava mala človekinja. Že leta 1994 sem jo kot referent za varnost v javnem zavodu RTVS angažiral za vodenje stavke v javnem zavodu, čeprav je imela komaj 26 let in je komaj začela delati. Ampak, kdor zna, pač zna. Že dve leti kasneje, ko so moji politični strici v rit brcnili Žarka Petana, se je pojavila med kandidati za generalnega direktorja RTVS. Ampak glej ga, zlomka, tedanji korporativistični SZDL-jevski Svet RTVS ji ni dal niti enega glasu. Tako da mi je kar malo čudno, zakaj Nataša tako navija za vrnitev tovrstne ureditve, ki jo prinaša novi zakon. Tisti, o katerem bomo odločali na referendumu in me tako zelo spominja na čase, ko je na RTV ordiniral slavni olimpijski (seveda strogo apolitični) funkcionar Janez K., popularno imenovan »Kocka«. No, v drugem poskusu, ko slavnega Sveta RTVS ni bilo več, pač pa samo še programski svet, je sicer spet izvisela, ampak je vsaj potegnila mastno odškodnino, menda 87 jurjev. Pa naj vsak sam preračuna, koliko mesečnih rtv prispevkov znaša ta odškodnina.

A naj zaključim: za prihodnost Ančke me ne skrbi. S svojimi kolači bo še naprej zalagala tako Niko kot Natašo. Za Niko sem sicer v dvomih, koliko ji bo koristil nakup zimskih »mišelink«, če ji ne uspe naredit vozniškega izpita, ampak bo vsaj imela na voljo subvencionirane tople obroke. Pri mali človekinji Nataši P. M. pa se sprašujem, kaj se bo zgodilo, če na predsedniških volitvah slučajno izvisi. Mogoče bo pa tožila državo. Ali pa kar volivce. Odvetnika ne potrebuje, ker bo zastopala sama sebe. Jo že dobro poznam in sem prepričan, da ji bo uspelo. V tem primeru ji bo vsak volivec, z mojo malenkostjo vred posebej plačeval dosmrtno rento za neizvolitev. Spodobi se in pravično je! Male ljudi in njihove interese je treba pač spoštovat. In tudi mali človek Milan je ni za prazen nič podprl pred volitvami…

Špricerjev Pepi