foto: STA

Ob rob krize v Ukrajini je Kremelj ta konec tedna prejel tudi pomembno brzojavko iz Severne Koreje. Ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu se je namreč javil njegov severnokorejski kolega Kim Džong Un, ki sicer v zadnjem času spet izstreljuje testne rakete proti toči. 

Čeprav uradni Kremelj noče priznati vsebine pisma in ne navaja, ali gre za podporo (ali mora tudi nepodporo) ruskemu vojaškemu projektu v Ukrajini, nam je uspelo neuradno izvedeti, da je bilo pismo zahvalne narave. Kim naj bi se Putinu zahvalil, ker je osebno poskrbel, da Kim ne velja več za največjega norca na svetu. Češ, naziv največjega norca je naporna reč, saj se moraš ves čas dokazovati.

To seveda še ni vse. S tem, ko je Kim Džong Un predal naslov največjega norca sveta Vladimirju Putinu, ima sedaj več časa za ukvarjanje s hibridno vojno, kar vključuje tudi kibernetske napade. Slovenska uprava za kibernetsko varnost je namreč sporočila, da je severnokorejski heker posegel celo v izjavo za javnost koordinacije veteranskih in domoljubnih organizacij, ki je sprva obsodila rusko agresijo na Ukrajino, vendar je izjavo danes umaknila.

Po nekaterih podatkih pa naj bi pri napadu Rusije na Ukrajino šlo tudi za hekerski poseg kibernetskih teroristov iz Severne Koreje. Ker se je Putin cepil proti covid19, so 22. februarja reprogramirali čipe, ki jih je Putin prejel s cepivom. To naj bi bilo maščevanje za to, ker je Rusija nedavno podražila ceno vodke, ki jo sicer izvaža v Pjongjang.

Vlad Putinescu, posebni poročevalec