foto: STA

Potem ko smo že poročali, da je razvpiti dolgoletni vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj javno podprl Zorana Stevanovića, je v javnosti odjeknila nova šokantna novica: Stevanović bo iz rok Šešlja prejel častni naziv »četniški vojvoda«, enako čast naj bi izkazal Zlatanu Čordiću.

Kot je znano, je Srbska radikalna stranka nastala iz srbskega četniškega gibanja konec osemdesetih let. Njen vodja je že od takrat Vojislav Šešelj, ki so mu sodili tudi v Haagu. Med njenimi člani je bil v začetku tudi kasnejši srbski premier in sedaj predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki se je nato s Šešljevo opcijo razšel ter izstopil iz stranke.

Prav Vučić in njegov obisk v Sloveniji v teh dneh zaradi udeležbe na vrhu EU-Zahodni Balkan naj bi bil razlog za Šešljevo najnovejšo potezo. »Ko sem ga zagledal na ekranu, kako se rokuje z Janšo, sem si mislil: p***a ti materina, izdajalec usrani, pa naš član si bil. In ravno tisti dan so bili protesti. Stevanović in Čordić sta junaka tako za Srbijo kot za Slovenijo. Skupaj bomo premagali novodobne fašiste in lažne naprednjake,« nam je sporočil prvi mož srbskih radikalcev. Zato se je odločil, da jima podeli častni naziv, ki si ga zaslužita.

No, kasneje pa si je glede Zlatana Čordića vendarle premislil, saj je dobil informacijo, da je Zlatko vendarle musliman. Kar pomeni, da verjetno častnega naziva četniškega vojvode ne bo sprejel.

Stevo Zoranović