foto: Pixabay

Glede na obsežne podnebne spremembe znanstveniki opozarjajo, da poletni pikniki z žarom na oglje ali plin kmalu ne bo več stvarna opcija. Razlogov za to je več. 

Kot prvo: uporaba žarov pripomore k globalnemu segrevanju, saj dvigujejo že tako visoko temperaturo okolice. Prav tako bo treba zmanjšati, če že ne odpraviti, uporabo mesa, kajti mesojedci imajo previsok ogljični odtis. Edina opcija je torej veganska: pečenje zelenjave. Vendar ne več s klasičnim žarom. Zato bo v najkasneje dveh letih razvita nova tehnologija, ki bo s pomočjo posebej ukrivljenih ogledal in leč usmerjala sončno energijo na eno mesto, tako da se bo lahko zelenjava pekla tako kot na klasičnem žaru. Najkasneje do leta 2028 bo uvedena prepoved pečenja na žar z ogljem, do leta 2030 tudi uporaba plina.

Prodaja mesa naj bi bila dokončno odpravljena leta 2031, torej čez deset let, vsaj na območju Evropske unije. Zato Evropska komisija že pripravlja programe, preko katerih se bomo Evropejci usmerili zgolj na poljedelstvo in ne več živinorejo. Ti ukrepi naj bi nekoliko zavrgli dvig povprečne temperature, saj so poletja že sedaj tako vroča, da je postalo nevzdržno. Evropska komisija načrtuje tudi omejitev uporabe hladilnikov in klimatskih naprav, saj so predvsem slednje energetsko potratne. Podobno velja tudi za klimatske naprave v avtomobilih, kajti vsako umetno ohlajevanje ozračja je dejansko goljufija, na kar je opozarjal tudi že nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore. Češ, na eni strani ohlajamo, na drugi strani pa gre ven vroč zrak in smo potem še na slabšem kot prej. Veliko bolj stvarna opcija je selitev prebivalstva v visokogorje, kjer so temperature nižje, so še sporočili iz okoljskega odbora Evropske komisije.

P. T.