foto: Demokracija

Marsikoga je vznemirilo v teh dneh, kako je “mesija” Robert Golob predstavil svoje rešitve glede zagotavljanje preskrbe Slovenije s prehrano. Kot je znano, bi po zgledu okoljevarstvenikov, kot je denimo mlada aktivistka Greta Thumberg, zmanjšal porabo mesa. In sicer tako, da bi dva dni v tednu uživali samo brezmesno hrano, kar bi država uredila administrativno. Seveda brez vmešavanja ustavnega sodišča.

Za zdaj še ni znano, na kakšen način naj bi bil izveden nadzor nad prehrano ljudi, saj je zgolj prepoved mesnih izdelkov v trgovinah dva dni v tednu premalo. Nekateri kupujejo meso na zalogo in ga jedo vsak dan, pravijo v Gibanju Svoboda, kjer so glede mesa malo manj svobodni.

Seveda nad Golobovim predlogom niso navdušeni niti v KUL, češ tako ali tako je prevzel “zeleno” stranko, ki jo je najprej vodil Jure Leben. Tudi iz vrst kristjanov prihajajo pripombe, češ, to, kar predlaga Golob, mi prakticiramo že ves čas – namreč post ob kruhu in vodi vsako sredo.

V uredništvu Mravljišča smo zato sprožili preiskavo razlogov za takšen predlog, ki spominja na administrativne ukrepe jugoslovanskega izvršnega sveta pod vodstvom Milke Planinc pred 40 leti. Le da so takrat izvajali redukcije elektrike in naftnih derivatov, sedaj pa bodo na vrsti redukcije mesa. Iz Gibanja Svoboda smo dobili naslednje Golobovo pojasnilo: “Spoštovani, kot veste, je zaradi vojne v Ukrajini motena preskrba z žitom, zaradi sankcij proti Rusiji pa preskrba z energenti. To pomeni, da v evropskih državah primanjkuje krme za živino, zato jo skušajo čim prej zaklati in s tem povečujejo pritisk na prehranjevalne navade. Ampak, če bo šlo tako naprej, živine ne bo več, mleka tudi ne, čeprav mi radi oglašujemo tistega alpskega. Kakorkoli že, to pomeni, da bomo, ko bo zmanjkalo živine, p perutnine in prašičev, pridejo na vrsto golobi. Včeraj ste lahko videli, da so enega obglavljenega poslali odvetniški družbi Čeferin, češ naj si iz njega pripravijo rižoto. In to moramo preprečiti – če Janša dobi še en mandat, bodo golobi izumrli! Že zdaj janšisti vadijo v streljanju na glinene golobe, teh bo vsak čas zmanjkalo, potem pridejo na vrsto pravi.”

Roberto T. Colombo