foto: Pixabay

Tista zgodba, da bomo druga Švica, se nam je po osamosvojitvi sfižila in smo postali druga Italija. Tam namreč vlada smetarska mafija, pri nas pa tudi nismo daleč od tega. Smeti najdemo povsod – na cesti vsako sredo in petek, v političnih strankah, desničarji trdijo, da tudi na ustavnem sodišču, na tožilstvu in povsod tam, kjer smeti nastajajo.

Odlazek je na primer nastal kot medijski tajkun prek smeti, ki jih izdaja. Najmanj smeti je v zabojnikih, kar je z vidika socialne države nesprejemljivo, ker komunisti pravijo, da imamo 260.000 siromakov. Zagotovo je reveže za potrebe komunistov prešteval Matjaž Nemec, ki je že večkat dokazal, da dejstva niso vse. In tu spet nastopi diktator Janez Janša, ki zdaj zahteva, da javna hiša siromake oprosti plačevanja elektroprispevka. Fajonka panično razmišlja, ali številka le ni bila pretirana.

Zato sem zadnjič pozorno prisluhnil 216 strani dolgemu partijskemu programu Socialnih demokratov Tanje Fajon, ki so ga poimenovali nov začetek. To je res. Iz preteklosti so vzeli le najnujnejše ideološke smernice – to je boj proti kapitalizmu, Janezu Janši, desničarjem, domobrancem in drugim fašistom. Ko začeneš znova, se pač vrneš tja, kjer si začel – v leto 1945. Fajonova je program pisala s tresočo se roko zaskrbljenosti, kar se malo tudi pozna, saj velikokrat ni jasno, ali se komunisti šalijo ali mislijo zares. No, komunisti se nikoli v zgodovini niso šalili. Ko so v začetku vojne rekli, da je treba elemente, se pravi meščanske in kolaborantske smeti likvidirati, so to tudi storili. Pri tem so včasih potolkli koga, ki je bil nedolžen, ampak revolucija vedno terja žrtve. Temu primerno so na območje taborišča Teharje navozili na tone smeti in odpadkov in podobno so na nasprotnike navažali smeti tudi v kraške jame. Komunisti so v resnici vedno bili smetarsko podjetje.

Tudi »nov začetek« se vrača tja, saj je bilo že večkrat jasno povedano, kaj bodo storili z vsemi tistimi, ki so sodelovali z Janezom Janšo, ker je ta gnoj od smeti, kričijo levičarji po cestah, treba počistiti. Ker ta diktatura smeti po prelepi deželi. Seveda diktator ni ostal tiho in je na tviterju spustil nekaj nesramnosti in žaljivk na komunistični program ter zlorabil Orwella, a se je na srečo ustavil pri 1984, saj v Živalski farmi vladajo prašiči in se še ni spozabil. Nekaj je omenjal tudi ljudožerce in kanibalizem, kar si je mogoče razlagati samo s tem, da so to komunisti oz. fajonisti, kot jih zmerjajo fašisti. Norčevati se iz 216 strani, ki so nastajale v krvi in potu zgodovinske izkušnje, je seveda zločinsko, saj gre za deset velikih programskih usmeritev do leta 2030 – za vse tisto, česar niso mogli uresničiti 70 let plus 25 po osamosvojitvi. Če imaš opravka – ne s smetmi, ampak z deponijo desne in fašistične nesnage, se pač nič ne da. Zato me toliko bolj veseli, da so se fajonisti zavezali, da bodo od prihodnjega leta dalje na oblasti najmanj do leta 2030.

Fajonova zato posebej poudarja, da pod diktaturo Slovenija drvi v napačno smer, česar večina državljanov ne podpira in je to spet preštel Nemec, ki mu v stranki puščajo, da se ukvarja z najbolj občutljivimi stvarmi, ali če poantiram Orwella, da Janši ne bo treba – laž je resnica, ker je pač demokracija. Fajonisti se seveda ne šalijo, saj so samo za tiskanje tega programa potokli okrog 34 hektarov gozda. To bi lahko bilo za stranko, ki stavi na ekosocilizem, obremenjujoče, ampak za prave cilje je treba tudi kaj žrtvovati. Do zadnje kaplje naše krvi se bodo bojevali, da pridejo na oblast. Zato so spremenili tudi svojo politično barvo – iz modre nazaj v krvavo rdečo.

Fašisti in diktator so se seveda iz te vizije, ki je podprta z revolucionarnim nasiljem na ulicah, zgolj norčevali in grozijo, da bodo fajonisti skupaj s sateliti Marjanom Šercem, Luko Mescem in Alenko Bratušek drugo leto končali na Cesti dveh cesarjev.

Medtem se nadaljuje Janševo nasilje nad ljudmi. Zdaj menda naokrog govori, da proti kulovcem in rdečkarjem pomaga cepljenje. Odzivi so neverjetni …

Vinko Vasle