foto: Wikimedia

Univerza Harvard zagotovo sodi med najbolj znane na svetu. Lahko bi rekli, da je to elitna univerza, ki jo lahko postavimo ob bok Oxfordu, Cambridgeu in Sorboni. No, vsaj do sedaj je tako veljalo.

Po novem pa ne bo več tako. Mednarodna javnost opozarja, da so tako imenovane elitne univerze simbol bele prevlade oziroma dominacije bele rase. Ne glede na to, da so študenti tam enakopravni ne glede na barvo kože in rasno pripadnost, se vse bolj uveljavlja prepričanje, da gre v primeru elitnih univerz za vsiljevanje belske hegemonije ter kulture bele rase, kar ni nič drugega kot novodobni sistemski nacizem.

Debata o tem se je pojavila, ko je harvardska temnopolta študentka Kyla N. Golding najavila, da bo prekinila študij, ker je po lastnih besedah preveč vdihavala molekule bele prevlade, s čimer se bo osvobodila bolečine in travm, ki jih je doživljala ob študiju. »Želim zaščititi svojo energijo pred harvardskim patriarhatom in rasizmom. Zato ne glede na vplačano šolnino študija ne nameravam več nadaljevati. Dovolj je bilo tega. Temnopoltih študentov nas ni tako malo, ampak vseeno smo podvrženi hegemoniji belih rasistov. Vsiljujejo nam ves čas svoje poglede, svoje izrojene vrednote. Zaradi tega trpimo in se moramo pretvarjati, da smo nekaj drugega, kot smo v resnici. Obenem pa se nezavedno spreminjamo v hlapce teh razvratnežev, saj v svojih domačih okoljih doživljamo opazke, češ da smo vse bolj podobni belskim rasistom,« je povedala v intervjuju za CNN.

Omenjeni intervju je sprožil tudi odziv Bele hiše. Podpredsednica ZDA Kamala Harris je že najavila, da bo potrebno v duhu vrednot gibanja Black Lives Matter sprejeti tudi politične ukrepe, s katerimi se bo preprečevalo nadaljnji patriarhalni rasizem preko univerz. Zato so vodstvo univerze Harvard že pozvali, naj sprejme ustrezne reforme, denimo z rasno kvoto, po kateri mora biti med profesorji in učiteljskim kadrom na univerzi vsaj polovica ne-belcev. Hkrati pa bi morali po zamisli reforme vsi predavatelji in študenti, ki pripadajo beli rasi, podpisati posebno izjavo, s katero se zavezujejo, da nikomur ne bodo vsiljevali svojega sistema vrednot ali izvajali kulturno hegemonijo v odnosu do pripadnikov drugih ras. Kdor bo zavezo iz izjave prekršil, bo avtomatsko izključen in bo ostal tudi brez volilne pravice v ZDA, tuji študenti pa bodo trajno izgnani iz ZDA. »Univerza se bo morala sama odločiti, ali želi sodelovati ali ne. Toda če ne bo sodelovala, jo bomo morali pozvati k samoukinitvi. Če ne bo niti to pomagalo, jo bomo ukinili mi. Vendar bodo posledice za tiste, ki ne ubogajo, zelo drastične,« je odločna Harrisova.

Camella Norris