foto: twitter

Ne bom prvi in tudi zadnji ne, ki bom trdil, da je zaradi novinarske stavke na Radioteleviziji Slovenija televizijski program osrednje javne televizije boljši. To velja seveda samo za informativni program, kar se da razumeti, da je večina stavkajočih novinarjev (in teh naj bi bilo po besedah stavkajočih jebeno več) neustrezna.

Seveda bi bilo treba gledalce javne Radiotelevizije Slovenija s kakšnim referendumom vprašati, ali je bil pred tremi leti informativni program te televizije boljši, kot je v dandanašnjih stavkovnih časih. Ampak tega referenduma najbrž ne bomo dočakali, kajti Golobova vlada je načelno proti referendumom, čeprav bi ji tak referendum še kako prišel prav, saj bi lahko ustanovila še kakšno referendumsko ministrstvo, na katerem bi lahko zaposlila še kup svojih politično korektnih privržencev.

Seveda pa bi tak referendum lahko tudi pokazal, da je večina gledalcev proti obveznemu plačevanju javne televizije, saj bi tako naša javna radiotelevizija ostala brez približno sto milijonov evrov dohodkov, tako da bi si uprava morala prizadevati za čim več oglasov (tako kot si prizadevajo vse zasebne ali strankarske televizije), saj jih zdaj Radiotelevizija Slovenija zbere menda le 26 milijonov. Ne vem, ali je ta številka točna, a bila bi lahko precej višja, če bi vlada državnim podjetjem prepovedala oglaševanje na zasebnih televizijah, še posebno na politično nekorektnih, kot je denimo NOVA24 TV.

A gledalci, ki gledamo televizijske programe ne le na javni RTV, ampak tudi na zasebnih ali strankarskih televizijah, smo prepričani, da je oglasov vse preveč in da si nekateri  isti oglasi sledijo drug za drugim v isti oddaji. Vse bolj se zdi, da bodo vse televizije ves svoj program namenile samo televizijskim oglasom. Ob tem se je seveda treba vprašati, ali gledalci plačujemo javni RTV predvajanje oglasov. Tako dobi RTV Slovenija plačilo od naročnika oglasa, potem pa še plačilo gledalcev za gledanje teh oglasov.

Čakam samo še to, da bodo stavkajoči na RTV (nekateri med njimi imajo višjo plačo kot ministri) zahtevali referendum za zvišanje naročnine in posledično plač. To bi jim seveda uspelo, pa čeprav bi večina volivcev tak predlog zvrnila. Naše superprogresivno ustavno sodišče bi namreč tako kot pri družinskem zakoniku voljo ljudstva gladko povozilo v korist »zatirane manjšine«.

Bogo Sajovic