foto: STA

V našem političnem  prostoru se vse pogosteje namesto demokracije uporablja besedna skovanka demokratura. Skratka, naša demokracija, kolikor je sploh imamo, se je povezala z diktaturo.

Naša nova Svoboda sicer te povezave ne priznava, razen če bi jo uporabljali za prejšnjo, Janševo vlado. Pa so to besedno zvezo raje poimenovali mračni fašizem. No, jaz bi namesto demokrature predlagal, naj se uporablja le besedica demokracija, ki bi ji v sredini dodali le črko »n«. Tako bi torej pri nas imeli demonkracijo.  V demokraciji imamo »demo«, ljudstvo torej, in kracijo, ki pomeni, da to ljudstvo vlada. V moji besedici demonkracija pa je razvidno, da vlada demon. In ta moja beseda vsekakor bolje oriše stanje, kakršno je pri nas.

Zdaj se moramo le odločiti, kdo je tisti demon, ki nam vlada. A za to se boste morali odločiti sami. Ali je to kakšen nov obraz, kakšen stric iz ozadja, kakšen drug slovenski velikan iz globoke države. Predvsem pa vam svetujem, da te svoje ugotovitve ne izrazite javno, ker vas lahko takoj doleti obsodba za sovražni govor.

Sicer pa se večina Slovencev itak ne strinja z menoj. Jaz sem namreč na vseh zadnjih volitvah glasoval narobe. Nisem volil Goloba, ki je kar čez noč postal slovenski premier, nisem volil Nataše Pirc Musar, ki je zdaj predsednica naše samostojne republike in jo je kljub njeni nepolitičnosti podprl Milan Kučan, ki je nekoč izjavil, da samostojna Slovenija nikoli ni bila njegova intimna opcija, in tudi nisem glasoval za tako rekoč večnega ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki pa je takoj po izvolitvi zagnal nadaljnjo graditev fekalnega kanala nad največjo ljubljansko zalogo podtalne pitne vode. In ker se lastniki zasebnih zemljišč s to gradnjo ne strinjajo in so nadaljnja dela pri tem s protestom hoteli ustaviti, jim je Janković s pomočjo policije preprečil dostop do javne ceste, ki poteka ob teh zasebnih zemljiščih. Toliko o naši policiji.

Sicer pa se čudim, da med protestniki ni bilo Nike Kovač, ki je bila sicer močna podpornica referenduma o pitni vodi. Seveda sem bil še na treh referendumih, o RTV Slovenija, povečanju ministrstev v vladi in o zamiku dolgotrajne oskrbe starostnikov, proti, ker ne maram rdeče slovenske RTV, ker mislim, da imamo že zdaj preveč ministrstev, in ker bo pri tem zamiku dolgotrajne oskrbe starostnikov umrlo več teh starostnikov, kar je morda namen tega zamika. Čeprav nobeden od teh treh zakonov na referendumu ni padel, se vseeno bojim, da se bo naša vlada za naprej zavarovala z zakonom, ki bo takšnim sovražnim volivcem, kot sem jaz, prepovedal voliti.

Bogo Sajovic