foto: Freepik, Wikipedia

Ne boste verjeli, drage bralke in bralci, kaj sem pred kratkim dobil v roke. Nek stari poklicni kolega iz državne varnosti – no, pravzaprav ni bil nikoli profesionalec, ampak bolj honorarni vaški špijon – mi je v roke prinesel fascikel, ki je opisoval dogajanje konec osemdesetih let na neki osnovni šoli v okolici Ljubljane, tedaj je delovala še v sklopu sedaj že nekdanje občine Ljubljana Šiška.

Ne vem, kje je ta kolega dobil ta nesrečni fascikel, za katerega sem bil prepričan, da so ga februarja 1990 skurili nekje na tedaj še zaprtem območju Kočevske Reke in Gotenice (najbrž v kaminu v koči, kjer je svojo jesen življenja preživljal kvadratoglavi in vedno mačkasti tovariš Matija, slavni starec s pištolo). A očitno je fascikel preživel največje kurjenje papirja po tistem znamenitem sežigu protestantskih knjig v 16. stoletju. Morda je dejstvu, da je fascikel ostal cel, botrovalo dejstvo, da je kurjačem še pravočasno prinesla topel čaj takrat še prva dama Slovenije tovarišica Štefka K., žena »plavega« princa iz Križevcev.

No, kakorkoli že, ko sem pregledoval fascikel, sem prišel do zapisa v šolski kroniki nekje konec februarja 1988, se mi zdi. Malo pred procesom JBTZ torej. In kaj berem? Na šoli imajo pustno tekmovanje, namreč katera maškara bo najbolj izvirna. No, sem si mislil, takrat niso vedeli, da bo svetlolasa Uršula K. Z. nekaj desetletij kasneje nataknila kar boksarske rokavice, sicer pa je že tako ali tako ena maškara. Ampak, da boste vedeli, kdo je takrat zmagal: neki mulc, ki se je zamaskiral v ptičje strašilo in prepričljivo zmagal. Ne vem sicer, zakaj je ta moj kolega sploh obiskal ta dogodek in si zapisoval imena nagrajencev, ampak očitno je imel zelo dober nos, da je zaznaval bodoče razredne sovražnike – ta mulc s kostumom ptičjega strašila je namreč dobro desetletje kasneje postal sodelavec Demokracije in je danes eden njenih najbolj znanih piscev. No, v poročilo je tudi zapisal, da je šlo pri nagradi za nepotizem, ker mu je prvo nagrado podelila njegova sorodnica. Učiteljica, pardon, »tršica« so ji takrat rekli. O ti šment, smrkenduš!

Kakšno ptičje strašilo bi nam v teh časih prišlo zelo prav, saj se perjad zadnje čase zelo množi. Morda bi zaleglo že to, da bi na naše vinograde postavili fotografije vseh naših najbolj razvpitih kosmatih feministk. V tem primeru ste lahko prepričani, da bi škorci začeli nositi nazaj še lansko grozdje. A očitno si tega nihče ne upa naredit, ker Slovenci še vedno zelo radi poslušamo ptičje petje, pri čemer se ptice pevke nekoliko izmenjujejo. Črni kos se je zadnje čase nekoliko upehal in razmišlja o selitvi v Washington. Zato pa zadnje čase zelo naglas žvrgoli brglez. Malo čudno mi je sicer, ker takšne vrste brglezov še nisem videl, tudi v društvih za preučevanje ptic pravijo, da ne pomnijo, da bi bil kateri od brglezov tako živo rdeče barve in bi imel na prsih vrisan še lik slavnega revolucionarja iz Latinske Amerike (saj ga poznate, imenuje se Che Guevara). In ta rdeča vrsta brglezov se zna zadnje čase tako prilizovati z lepim petjem, da nam je kar nekoliko nenavadno, kako je lahko še pred nekaj leti grdo vreščal nekaj o naravnem pravu. Zdaj bi pa kar vse po vrsti dostojno pokopaval. Seveda črni kosi (zlasti tisti s Koroške) ob tem ne počivajo in mu lepo pomagajo.

Ampak mene ptičje petje ne bo premamilo. Tudi gruljenje golobov ne. Z golobi je  pač tako, da jih nekateri imenujejo »leteče podgane«, čeprav s tem delajo krivico predvsem podganam. Golob ni ravno ptica pevka, zato pa je bolj nagnjen k plesu. Pravzaprav starešina med golobi pravi, da ljudje plešejo, kadar on zagruli. Verjamem. Tudi to, da ima golobji starešina veliko energije. Ki jo menda zelo rad preprodaja naprej. Golob ima pač glede na svojo velikost večji volumen možganov od naših ptic pevk in zmore še kaj več kot oddajanje zvokov. In ljudje ob poslušanju tega gruljenja tako radi plešejo, da se nihče niti ne spomni, da bi tega glasnega junaka lahko pospravil v lonec z rižoto.

Tako je pač, ko ostanemo brez ptičjega strašila. Morda bi se prej omenjeni novinar Demokracije lahko spet kaj našemil pred naslednjimi volitvami. To je samo moj predlog. Ker sicer bo v naslednjem mandatu cela Slovenija okužena s ptičjo gripo…

Špricerjev Pepi