foto: Wikipedia

Naš svobodnjaški predsednik Robert Golob se je pred nekaj dnevi kar na mah odločil, da bo vsem sodnikom in tožilcem vsak mesec zvišal plačo vsakemu za 600 evrov bruto. To je presenečenje, saj kup državnih uslužbencev zaman zahteva, da se jim popravijo plače, seveda po našem uradnem plačnem sistemu.

Ampak to bo trajalo, kajti treba je primerjati plače (zdravstvene, uradniške, šolske in podobne), da ne bi prišlo do neustreznosti. Tako bodo Golobovi vladniki te spremembe zagotovo premlevali in usklajevali še več mesecev ali morda celo let, zato ta nenavadna Golobova odločitev za 6oo-evrski vsakomesečni dvig plač sodnikom in tožilcem poraja vprašanje zakaj. Pokvarjenci iz projanšističnih združenj najbrž menijo, da si Golob hoče s to povišico plač podkupiti naše sodnike in tožilce, da ne bodo posnemali kosovskih (in drugih balkanskih) sodnih organov, ki raziskujejo, zakaj je Golobov Gen-I pošiljal ogromne vsote denarja (govori se o milijonih evrov) na tamkajšnja podjetja, ki so potem ta denar dvigovala kot ustrezni zasebniki.

No, Golob takšne sovražne govorice odločno zanika. In Slovenci mu tudi verjamemo, sicer ga ne bi izvolili s takšno večino. A vseeno  ne vemo, zakaj ta nenadni dvig plač sodnikom. Človek bi pričakoval, da bi Golob tako na mah dvignil plače zdravnikom in drugemu zdravstvenemu osebju, saj tudi sam priznava, da je naše zdravstvo v razsulu. Če nič drugega, bi na ta način ustavil beg naših zdravnikov v tujino. Zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja nam vse bolj primanjkuje, nisem pa še slišal, da bi nam primanjkovalo sodnikov in tožilcev. Res imajo ogromno dela, saj se posamezni sodni primeri vlečejo po deset in več let. Pa vseeno še nisem slišal, da bi naši vrli sodniki ali tožilci iskali boljše razmere v tujini. Morda pa v tujini nimajo tako dobrega sodnega sistema, kot je pri nas že skoraj osemdeset let.

No, ob koncu pa le morem pohvaliti našega predsednika vlade, ki ni nič kaj naklonjen temu, da bi zvišali plače poklicnim gasilcem. Gasilci se sicer hvalijo, kako uspešno preprečujejo požare, recimo požar ne Krasu, toda nikakor ne znajo pogasiti najhujšega požara, ki se vse bolj širi po Sloveniji, še zlasti po medijih. To pa je Bojan Požar, ki v svoji blogih in na Uri moči na Planetu TV vsak teden nažiga po golobnjakih. Skratka, dokler gasilci ne bodo pogasili in utišali Bojana Požarja, naj se obrišejo pod nosom za višje plače.

Bogo Sajovic