foto: arhiv Mravljišča

Zdaj nam je popolnoma jasno, kdo bo zmagovalec na aprilskih volitvah. Silna raziskovalka slovenskega javnega mnenja, agencija Mediana, nam slabe tri mesece pred 24. aprilom namesto konja na čelo postavi ptiča. Pa pravzaprav sploh ni pomembno, ali bo prihodnji premier Šarec ali Golob, važno je le, da ne bo Janša.

Velecenjena Mediana je tudi med najbolj priljubljene Slovence po mnenju svojih medijskih izpraševalcev na prvo mesto uvrstila Goloba, ki je tako izrinil celo predssednikia republika Boruta Pahorja. No, Golob ima to srečo, da v teh medijskih raziskavah ne nastopa Milan Kučan, kajti potem bi bila taka raziskava najbrž rahlo drugačna, če pa bi Golob prehitel Kučana, pa bi bila vsaj sovražna.

No, jaz, ki sem pokvarjen, v to raziskavo ne verjamem, ker sem pred leti v eni takih raziskav sodeloval kot vprašanec. Po telefonu me je namreč poklicala prijazna gospa, če ne gospodična, no, morda tovarišica; ker se ni predstavila, se tudi ne spomnim, ali je delala za Mediano ali za katero drugo agencijo. Vprašala me je le, ali bi ji odgovoril, koga bi na naslednjih volitvah volil. In kot iz topa sem ji dogovoril, da bi volil Janšo. »Potem pa nič,« je tudi ona kot iz topa jezno dejala in odložila telefon.

Zato jaz zdaj ankete ocenjujem kot propagando za določene volilne kandidate, kajti rezultati teh predvolilnih anket se potem pojavijo v medijih, kjer se volivcem posredno pove, naj volijo tiste, ki so dobili na anketah največ glasov in so torej med Slovenci najbolj priljubljeni. In zato v teh anketah nikdar ne nastopa Kučan, ker bi moral biti kar naprej predsednik vlade.

Sicer pa so od anket pomembnejši rezultati, oziroma kako se ti štejejo. Tu poznam še bolj zoprno izkušnjo, ki mi jo je pred skoraj četrt stoletja zaupala argentinska Slovenka Marjetka Dolinar. Bila je v eni od bežigrajskih manjših komisij kot zastopnica Janševe SDS. To komisijo pa je vodil zadrt rdečkar. In ko so volivci oddali svoje volilne liste, je ta rdeči šef dejal, da bo s šoferjem rezultate odnesel na Republiško volilno komisijo. A ko je Dolinarjeva dejala, da bi šla zraven, je ni hotel vzeti s seboj. In ko mi je Dolinarjeva to povedala, sem pokvarjen, kot sem, takoj pomislil, da se lahko del politično neustreznih glasov že med vožnjo zavrže ali pri politično napačni odločitvi pripiše še eno odločitev in tako volilni glas postane neveljaven. In tako se ustrezno zmaga na volitvah.

Pa bom vseeno šel na volitve prav zato, da ne bom volil medijskega ptiča.

Bogo Sajovic