Foto: Epa / kabinet predsednika Ukrajine

O ameriškem pristanku na Luni kroži več resnic – po eni so vse skupaj naredili v holivudskem studiu, po eni pa so po ponesrečeni izstrelitvi končali v puščavi Navajo, a astronavta sta mislila, da sta na Luni. Tudi okrog dvojčkov v New Yorku se govori, da so ju Američani sami.

Ker se ideološko in znanstveno nagibam k teorijam zarot tipa proticepilci 5G, je tudi zelo verjetno, da držijo trditve trdega jedra naših analitikov s fejsbuka, da se je Janez Janša dogovoril s Putinom, da napade Ukrajino zato, da bo lahko zaradi volilnega prestiža šel v Kijev. To se ujema tudi s trditvijo Tanje Fajon, da sta si Putin in Janša zelo blizu, da pa bi pretentala slovensko javnost, je Putin v preteklosti odlikoval Zorana Jankovića in Anjo Kopač Mrak, najraje pa se je fotografiral z Milanom Kučanom.

Verjetno in zelo mogoče je tudi, kot se sliši s podstrešja Roberta Pavšiča, rezervnega genija Marjana Šarca, da Janša v Kijev sploh ni šel, ampak so vse skupaj ponaredili v kleti na Trstenjakovi. Zato se menda skupaj s še enim genijem LMŠ Rudijem Medvedom zavzemata za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi te resne namige raziskala. Tudi to podpiram. Še najbliže Kijevu je bil srbski zet Igor Mekina, ki je dejal, da so se sešli kar na Poljskem.

Možnost, sicer manjša, pa seveda je, da je trojka, v kateri je bil tudi Janša, res odpotovala v Kijev. Menda obstajajo celo neki posnetki, ker pa jih širijo televizijske postaje tipa BBC, CNN in Sky News, je tudi to treba vzeti s pridržkom, ker se z montažo da vse narediti. A četudi je vse res, se pojavlja nekaj zelo pomembnih vprašanj in dilem! In trditev, kot je tista znanega novinarja invalidskega podjetja Igorja Kršinarja, da je obstajala resna nevarnost, da trojka sproži tretjo svetovno vojno.

Janša je seveda šel, če je šel­, v Kijev zato, da bi to umazano propagando uporabil za volitve. Kršinar in comp. sicer še niso objavili – bodo pa še –, da je po Kijevu tekal s transparentom »Slava Janši« in kričal »Volite SDS«. Zadevo morata seveda preiskati korupcijska komisija Roberta Šumija in računsko sodišče nekdanjega nogometaša – vezni člen evrov – Tomaža Vesela. Šumi bo moral tudi raziskati, iz katerega fonda je bila kupljena karta za vlak in ali je Janša v Kijevu tisto kavo plačal sam. Če je ni, in verjetnost je, da je ni, to ostro obsoditi še pred volitvami.

O novinarsko-politični korupciji govori tudi podatek, da so vse svetovne televizijske postaje in številni ugledni veliki časopisi Janši delali ogromno reklamo s trditvijo, da je ta obisk pomenil ultimativen dokaz solidarnosti z Ukrajino, da je šlo za izjemen dogodek itd. Podobnih nesmislov je kar mrgolelo, čeprav so ugledni slovenski novinarji tipa Zoran Potič jasno zapisali, da je šlo za tri kavboje in soloakcijo. Znana neodvisna presstitutka, zdaj golobica Mojca Pašek-Šetinc pa je dodala, da je šlo za primitivno zlorabo vojne tragedije. V šoku je bil tudi Igor E. Bergant, ki si je v Odmeve povabil nekdanjega načelnika generalštaba Dobrana Božiča, ki pa Janše ni napadel, ampak je pokvarjeno rekel, da bi tudi nam leta 1991 kakšen obisk veliko pomenil. Matjaž Nemec je bil zgrožen, ker je šlo za soloakcijo brez odobritve EU, kar sta hinavsko potem demantirala Charles Michel, predsednik Evropskega sveta,  in Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije.

Zarota je še hujša. Ko je Tanja Fajon povedala, da so bili na sestanku Socialistične internacionale v Berlinu zelo ogorčeni zaradi pohoda nad Kijev, se je dve minuti za tem oglasil njen evropski šef Olaf Scholz in poudaril več kot simbolni pomen tega obiska. Fajonova se tako niti na svoje ne more več zanesti in je ostala osamljena.

Spodrsnilo je celo doslednemu Bandelliju, ki je izrazil skrb dveh milijonov Slovencev, da se Janši na poti ne bi kaj zgodilo. Baraba. Ne voliti tega janšista. In največja žrtev Janševe propagande v Kijevu niso bili pobiti v Ukrajini niti grozljive ruševine – žrtve so naši komunisti in desničarji. To je že treba povedati.

Vinko Vasle