foto: Twitter

Zdaj se hoče na čelo stranke DeSUS, stranke upokojencev torej, zavihteti Alenka Bratušek. Pravzaprav v tej njeni predvolilni akciji še ni znano, ali gre za povezavo med Stranko Alenke Bratušek in stranko DeSUS ali pa samo za to, da se bo DeSUS po novih volitvah imenoval SAB.

Alenki Bratušek je po njenih besedah s pridnim pridobivanjem novih članov  po vesoljni Sloveniji uspelo kar 250 članov DeSUS prepričati, da stopijo v njeno stranko. To naj bi ji zagotovilo vstop v prihodnji povolitveni parlament, DeSUS  pa bi seveda izpadel.

No, DeSUS ima res grozne težave. V kakšnem letu je najprej dolgoletnega predsednika Karla Erjavca zamenjala Aleksandra Pivec, potem pa so preiskovalni organi Pivčevi očitali, da je zastonj v Izoli jedla pršut in svoje otroke brezplačno namestila za eno ali dve noči v obmorskem hotelu. Pivčeva je potem odstopila. Na čelo DeSUS se je potem vrnil nesmrtni Erjavec, ki pa mu kljub pomoči kulovcev ni uspelo postati premier in zamenjati osovraženega Janeza Janše, nakar je še on odstopil kot predsednik in vodstvo stranke prepustil Ljubu Jasniču, ki je pravzaprav kader iz davnih časov, ko je imela partija vse pod nadzorom.

Zato preseneča prestop nekaj sto članov DeSUS v stranko SAB, ki zagotovo nima takšne partijske preteklosti, kot jo ima DeSUS. Razen če njegovim članom, ki po starosti in odličnih pokojninah Alenčica ni tako zelo všeč, ker rada prepeva »Evviva il comunismo e la liberta« /Živel komunizem in svoboda/.

Vseeno pa se zdi, da niti DeSUS niti SAB v prihodnji parlament ne bosta izvoljena. Ne smemo pozabiti na Aleksandro Pivec, ki je s svojo novo stranko Naša dežela DeSUS odvzela 2.000 članov, ker je skoraj desetkrat več, kot je to uspelo Alenki Bratušek, pa čeprav ne prepeva o komunizmu in svobodi, je pa vsaj po mojem mnenju bolj simpatična kot Bratuškova.

Ampak slovenskih volitev se sploh ne da napovedati. Kaj pa, če bo vsem trem upokojenskim strankam, DeSUS, SAB in Naši deželi uspelo priti v parlament? Potem nam bodo vladali penzionisti. Tako kot so večinoma vladali v času naše samostojnosti.

Sicer pa jaz, ki vedno gledam na stvari obrnjeno in DeSUS berem nazaj, torej »sused« (hrv. sosed), se čudim, da jasničevci tega ne uporabijo za volivce iz nekdanje Jugoslavije, ki bi tako zmagali ne le nad Bratuškovo, ampak tudi nad Pivčevo. Saj veste, kako je množici naših volivcev še vedno pri srcu komunistična Juga.

Bogo Sajovic