foto: epa

Napetost na rusko-ukrajinski meji narašča, tako da se Evropa boji, da bo zaradi tega prišlo do tretje svetovne vojne. Vzorec s stanjem iz leta 1939  je namreč podoben, le da so igralci drugi, a nekateri so isti.

Leta 1939 je Hitlerjeva Nemčija, ko je pred tem že ob mižanju evropskih zmagovalcev iz prve svetovne vojne okupirala Avstrijo in Češkoslovaško, hotela še neposreden stik s svojo vzhodno Prusijo. Tako bi zavzela del poljskega ozemlja, s čimer bi Poljska izgubila dostop do morja. A ker so se Poljaki temu uprli, se je Hitler dogovoril s Stalinom o vzajemni zasedbi Poljske. Razdelila sta si jo na približno polovico, Anglija in Francija sta zato napovedali vojno Nemčiji, ne pa tudi Sovjetski zvezi. Toliko o načelni Evropi.

Rusko kopičenje več kot 100.000 vojakov z vso napadalno opremo na ukrajinski meji je res težko razumeti kot prijateljsko dejanje, čeprav Putin zanika, da namerava napasti Ukrajino. Ampak že Hitler je pred napadom na Poljsko insceniral lažni poljski napad (v Poljake preoblečeni Nemci so napadli Nemce) kar je bil izgovor za njegov napad. Rusom bi bilo to še toliko laže inscenirati, saj imajo dele Ukrajine že zasedene ali polne ruske manjšine. Ker pa Putin hkrati grozi, da sicer neodvisna Ukrajina ne sme stopiti v NATO, ZDA in EU, pa pravijo, da bodo Ukrajino varovali, je svetovna vojna vse bliže.

A vendarle je imel Hitler pred Putinom eno bistveno prednost. Tik pred napadom na Poljsko je sklenil zavezništvo s Sovjetsko zvezo. Putin pa takšnega zavezništva vsaj na zahodni strani Ukrajine nima. Res se je povezal z Belorusijo, a to ni dovolj močen zveznik, kot je bila nekoč za Hitlerja SZ.

Tako mu ne ostane drugega kot zavezništvo s Kitajsko. A Kitajska je daleč, tako ji ne more ponuditi pol Ukrajine. Poleg tega pa so bile na Kitajskem olimpijske igre, tako da Kitajci ne smejo pridobiti zoprne mednarodne ocene, da so olimpijski agresorji.

Sicer pa Rusi najbrž ne bodo napadli Ukrajine, če bo Zahod zamižal in privolil (kot je že ob ruski zasedbi Krima), da Rusi Ukrajini odrežejo dostop do morja, tako da »osvobodijo« ruske manjšine v Ukrajini. In ker Zahodnjaki Putinu grozijo le z gospodarskimi sankcijami, najbrž vojne ne bo. Tako se bomo bolj bali kakšne nove olimpijske različice kitajskega virusa.

Bogo Sajovic