foto: montaža Mravljišče

Časovni stroji, potovanja skozi čas… Sliši se kot znanstvena fantastika. In dejansko to tudi je: fantastika. Znanstveniki namreč skušajo že desetletja najti način, kako »presekati« časovno linijo, vendar ga za zdaj še niso našli. Za zdaj je edini način »sekanja« časa potovanje z letalom čez datumsko mejo.

Marsikdo se bo tudi spomnil filma Terminator Genisys iz leta 2015, ki se navezuje na prvotnega Terminatorja iz leta 1984. V tem filmu Kyle Reese in Sarah Connor s časovnim strojem poletita v prihodnost, da preprečita zagon projekta Genisys, ki bi sprožil katastrofo za cel svet. Njun terminatorski prijatelj z vzdevkom »Pops«, ki ga upodavlja Arnold Schwarzenegger, izbere daljšo pot skozi čas in ju počaka v letu 2017, že prej pa ju opozori na stike (neksuse) med različnimi možnimi časovnimi linijami, zaradi česar se lahko nekdo spominja tudi dogodkov, ki jih sicer ni doživel.

A potovanje skozi čas naj bi bilo le v filmih – vsaj do sedaj je tako veljalo. Očitno pa temu ne bo več tako. To, kar ni uspelo znanstvenikom, je uspelo Alemu Maksutiju, politologu s FDV in rednemu gostu na TVS ter POP TV, kjer komentira politične dogodke. Nedavno so namreč mediji poročali, da je Maksuti komentiral, češ treba se bo odločiti ali za fašizem ali antifašizem, ali za Hitlerja ali pa za Tita. Kar naj bi dokazovalo, da je miselno obtičal v letu 1945. No, temu ni tako, pač pa je izumil realno potovanje skozi čas. Kakšen je njegov časovni stroj, ni znano, ker ga še ni pokazal, očitno pa je, da še ni povsem izpopolnjen, ker ima še nekaj tehničnih napak.

Se pa zanj zelo zanima borčevska zveza, saj naj bi nekaj članov časovni stroj že ponesel v čas druge svetovne vojne. Tako naj bi Marjan Šarec potoval skozi čas na Menino planino v času velikega preboja, vendar je postavil pogoj: ostati mora v varnem zavetju, tako da ga ne bodo opazili ne eni ne drugi in da se bo lahko varno vrnil v sedanjost. Prav na tem področju pa stroj še ni izpopolnjen, saj ne dopušča varnega spusta v preteklost na točno določenem kraju (denimo v bunker) – tako naj bi Šarca po nesreči odložil na čistini, kjer ga je skoraj ustrelil borec Franc Sever-Franta. Slednji je Šarcu 75 let po bitki priznal, da je takrat skoraj likvidiral tipa, ki mu je bil zelo podoben in se je nenadoma pojavil, vendar ni vedel, ali gre za nakano okupatorjev ali za kakšnega pobeglega skrivača iz partizanskih vrst. »Je bilo pa takrat zelo nevarno, saj bi lahko zaradi takšnih prišlo do pokola med našimi. Imel si srečo, da si ostal živ in da si naredil preboj v sedanjost,« mu je povedal Franta, ki je obžaloval, da sam ni mogel priti do leta 2018 po »bližnjici«.

Med tehničnimi napakami Maksutijevega časovnega stroja pa je tudi ta, da mnogi tudi po vrnitvi v sedanjost še vedno mislijo, da so v preteklosti. In prav to naj bi se zgodilo tudi Maksutiju. Njegova ekipa sedaj časovni stroj izpopolnjuje, tako da bo mogoče v sedanjost prenesti tudi kakšno partizansko puško kot dokaz, da so bili res v vojnih letih. Zagotovo pa je Maksutijev izum že navdušil tudi mednarodno javnost, saj je zanimanje za potovanje v preteklost velikansko. Je pa zadeva dokaj draga: Šarčev petminutni obisk Menine planine pred 75 leti je namreč stal tisoč evrov. Stroj prinaša tudi tveganje, da namreč uporabnik za vedno obtiči v preteklosti. Maksutiju je čestitko za nov izum tako poslal tudi legendarni filmski Terminator Arnold Schwarzenegger.

Pepi Bohorc