foto: Pixabay

Te dni smo praznovali prvega od stotih najbolj zoprnih dni v letu. To je prvi november. Teh sto vsaj zame, ki ne smučam, zelo zoprnih dni se konča z osmim februarjem.

Ampak tako začetek kot tudi konec tega stodnevnega cikla Slovenci praznujemo s smrtjo. Prvi november je dan mrtvih, osmi februar pa dan Prešernove smrti. Na sredini tega mračnega obdobja pa imamo še najbolj zoprn dan 21. december, ko se je rodil znameniti morilec Josif Visarjonovič Stalin. V slavo Stalinu so 1941 v Črni gori ustanovili prvo Titovo divizijo, a so datum po sporu s Tita s Stalinom prestavili na 22. december.

No, Slovenci smo v predrevolucionarnem obdobju 1. november praznovali kot dan vseh svetih. Ampak napredna komunistična oblast, ki svetih oziroma svetnikov ni prenesla, je svete spremenila (tudi fizično) v mrtve. In tako dan vseh svetih še danes praznujemo kot dan vseh mrtvih. Saj smo očitno še vedno na pravi liniji.

Ampak letos smo sklenili, da bomo mrtve še posebej proslavili. Tako so Janez Janša in njegova družina pa Tonin in Hojs ter Jelinčič in še nekateri dobili grozilna pisma s smrtjo. Nekatera od teh pisem (predvsem Janši) so imela priložene naboje.

Pošiljatelji teh pisem se niso predstavili, se pa vseeno čudim, da so ta pisma sploh poslali. Če bi jaz nameraval koga ubiti, ne bi poslal nikakršnega pisma z nabojem, ampak bi ga šel ustrelit s tistim nabojem, kajti s takšnim grozilnim pismom bi se lahko izdal. To kar naprej gledamo v ameriških kriminalkah, kako policija lahko s prstnimi odtisi ali celo kakšno dlako odkrije, kdo je morilec.

Res pa ne vem, ali ima tudi naša policija te zmožnosti odkriti pisce (kar osem jih je) teh grozilnih pisem. Razen če pisci niso že odkriti, a se naši postopki na policiji, še bolj pa na tožilstvu in sodiščih ne bodo vlekli nekaj mesecev ali celo let. Drugače bi bilo, če bi bila pisma poslana politikom, ki so antijanšisti.

Zato se zdi, da so grozilna pisma poslana janšistom le zato, da bi jih prestrašili. In še posebej prestrašili volivce, da janšistov ne volijo, kajti takšno grozilno pismo lahko dobi prav vsakdo.

Res pa je, da mediji vse manj pretirano poročajo o grozilnih pismih, dokler njihovi pravosučni novinarji ne bodo našli dokazov izpred 20 let, da ta pisma Janša pošilja sam sebi. Potem bodo na hitro delovali tudi policija, tožilci in sodišča, da bo Janša moral v zapor, ker zavaja globoko javnost.

Bogo Sajovic