foto: STA, Demokracija

V javnosti je pred kratkim završalo, ko je ministrica za kulturo Asta Vrečko napovedala združitev Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine, pri čemer bi novi zavod dobil tudi novo vodstvo, kar pomeni, da bosta “odpikana” oba dosedanja direktorja, namreč Željko Oset in Jože Dežman. 

Prav ob dnevu reformacije pa nam je zelo delaven član ekipe na ministrstvu za kulturo – dela namreč tudi vse praznike – posredoval informacijo o tem, kakšen muzej pravzaprav pripravlja ministrica. “Veste, to je pa ideja, da dol padeš. Če bi bil tukaj slavni Arnold Schwarzenegger, ki navdihuje našo drugo ministrico Dominiko Šverc(eneger) Pipan, ji bo zagotovo zagrulil tisto: Hasta la vista, baby. Torej, nasvidenje v naslednji vojni.” 

In za kaj gre? Ministrica bo na novo uvedla – muzej voščenih lutk. Če se boste sprehodili po njem, se boste lahko v njem srečali z najbolj slavnimi narodnimi junaki slovenske novejše zgodovine. Tam boste lahko našli Josipa Broza Tita, njegovo Jovanko, pa Edija Kradelja, Borisa Kidriča s štruco kruha pod pazduho, Ivana Mačka Matijo, Franca Popita, Staneta Dolanca, Janeza Stanovnika in še in še. Da ne pozabimo na naše zlate dame, kot je bila denimo Lidija Šentkurc. Prav oni so postavili temelje slovenski osamosvojitvi.”

Kaj pa Milan Kučan, bo tudi on v muzeju? “Vse še živeče utemeljitelje slovenske osamosvojitve bomo postavili v posebno sobo, kjer bo napisano opozorilo, da je vse skupaj le virtualna resničnost. Vse skupaj bo nekakšna kombinacija umetnostne inštalacije ter performansov s pridihom sodobne umetnosti, kar vključuje tudi erotiko. Seveda bomo vsakemu obiskovalcu dodali tudi navodila, kako pravilno razumeti vse to, da ne bo kakšnih napačnih interpretacij. Prikazali bomo njihov odnos do Slovenije, kot se to dogaja danes, v tem trenutku. Vsak obiskovalec bo tako imel nekakšen vpogled v prihodnost, seveda pod pogojem, da akterje te prihodnosti aktivno podpre.”

Medtem pa bodo “osamosvojitelje” postavili v kletni prostor, kamor pa obiskovalci ne bodo imeli vstopa, razen če nakažejo najmanj deset tisoč evrov v odškodninski sklad, namenjen tistim, ki so bili oškodovani zaradi razpada Jugoslavije. “Vendar opozarjam, te lutke bodo zelo grde. To bo huje kot noč čarovnic ali hiša strahov. Ne želite si videti Peterleta, Janšo, Pučnika, ker vas bo vrglo na rit!”

Seveda pa obstaja tudi določena bojazen, pravi naš vir. “Gre za to, da bi morebitne previsoke temperature v muzeju lahko pripomogle, da se bodo lutke začele topiti, zato smo iz prostorov, kjer bo novi muzej, to je na Metelkovi, odstranili vse radiatorje. S tem bomo tudi privarčevali najmanj 50 tisoč evrov letno. Denar bomo namenjali za tehnološki razvoj novih umetnostih performansov ter razvoja novih spolov, saj smo ugotovili, da 70 spolov ne pokriva celotnega spektra odločanja naših državljank in državljanov.”

Kaj pa vstopnina? “Vstop bo zastonj, s seboj morate prinesti le vrečko. Hasta la vista, Mravljišče!” nam je po telefonu zrecitiral naš vir, ki se ni hotel predstaviti. Zato smo ugibali, če je to morda kar prihodnji direktor novega muzeja, sicer avantgardni umetnik Arjan Pregl. Se pa govori, da bi bil novi direktor lahko tudi napredni zgodovinar Peter Mikša, ki velja za najboljšega inovatorja pri raziskavi zgodovine, saj je med prvimi ugotovil, da Slovenije ni več in da gre za Jugoslavijo.

Astrid Rentgen Vrečar